Portal Pszczelarski

Roje pszczół i ich nazwy

Na zdjęciu: rój pszczół. Źródło zdjęcia: schoolipm.tamu.edu/files/2013/04/bee-swarm-tree.jpg

rój nazwy rojów roje pszczół pierwak drużak rój śpiewak głodniak nędzak rój sztuczny rój warrozowy rój bezpański rój macierzysty poroje waga roju sztucznego rój zbiorowy

Rój to po prostu skupisko pszczół, które wraz z matką opuszcza ul. To naturalny proces podziału rodziny pszczelej. Brak reakcji na nastrój rojowy może skutkować wyrojeniem się pszczół, czasem nawet kilkoma. Wyróżniami kilka następujących po sobie rojów, z których każdy ma swoje cechy charakterystyczne.

Pierwak – jest to rój pszczół, który jako pierwszy opuszcza macierzystą rodzinę. Pszczoły opuszczają ul wraz ze starą matką. Zwykle jest to najliczniejszy rój z danej rodziny.

Porój - to kolejne roje opuszczające macierzak (rodzina, z której wyszedł rój) po pierwszej rójce z rodziny.

Drużak - są to kolejne po pierwaku roje, które opuszczają rój macierzysty. Pszczoły opuszczają ul z młodą matką pszczelą (lub kilkoma) wymagającą unasiennienia. Drużak nie jest tak liczny jak pierwak.

Trzeciak - tradycyjna nazwa trzeciego w kolejności roju opuszczającego rodzinę pszczelą. Poza kolejnością opuszczania macierzaka zwykle niczym się nie różni od poprzedniego.

Głodniak (nędzak) - rój ten wychodzi z ula, w którym pojawił się problem braku pożywienia. Cechą charakterystyczną pszczół znajdujących się w tym roju jest dość duża agresja oraz duża skłonność owadów do żądlenia. Obecnie użytkowane linie hodowlane pszczół są dość łagodne i mało podatne na wychodzenie z ula w formie głodniaka. Natomiast kiedyś głodniak był poważnym problemem pszczelarzy.

Rój sztuczny – jak sama nazwa wskazuje, tworzy się go w sposób sztuczny poprzez zsypanie pszczół i poddanie im matki pszczelej. Taki rój waży od jednego do półtora kilograma i wymaga różnych zabiegów pielęgnacyjnych. Rój sztuczny tworzy się wtedy, gdy rodzina pszczela ma silny potencjał, natomiast nie ma możliwości jego wykorzystania z powodu ograniczonej liczby pożytków.

Rój warrozowy – jest to niewielki rój, który wychodzi z ula w wyniku nadmiernego porażenia pszczół roztoczami. Nie jest on liczny. Po wyjściu praktycznie nie ma żadnych szans na przeżycie.

Rój bezpański – jest to pszczela rodzina, która z różnych powodów wyszła z ula, a jej właściciel zrezygnował z jej schwytania. Zgodnie z przepisami Kodeksu Cywilnego właścicielem takiego roju automatycznie staje się jego znalazca.

Rój zbiorowy - to rój, w skład którego wchodzą inne roje pszczół, uwiązane w jednym miejscu.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 77

Zobacz również:

Rójka. Termin, miejsca, sposób postępowania, waga i nazwy rojów

Własność roju pszczół

Jak zwabić rójkę?

Skuteczny sposób na nastrój rojowy

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 20862

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Marchewka z jabłkiem i miodem

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka po mazursku

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Kopulacja i rozwój murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim