Miód piekarski w prawie unijnym

Na zdjęciu: miód, mleko i pieczywo. Źródło zdjęcia: gde-fon.com/download/jar_honey_pestle_pitcher_milk_ears_bread_Flour_tab/400640/1680x1050
Miód piekarski w prawie unijnym
Jeżeli miód nie spełnia wszystkich wymogów, nie może być sprzedawany jako produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia. Dzieje się tak w przypadku miodu, który zawiera zbyt dużo wody, jest przegrzany, lekko sfermentowany, ma nietypowy dla swojego rodzaju smak i zapach. Taki miód wykorzystywany jest w przetwórstwie spożywczym jako tak zwany miód piekarski.
Zapisy dotyczące miodu piekarskiego znajdziemy w dyrektywie Rady Europejskiej z 2001 roku odnoszącej się do miodu. W przyjętej przez Radę definicji miód piekarski jest odpowiedni do użytku przemysłowego lub jako składnik innych środków spożywczych następnie przetworzonych, a także może posiadać obcy smak lub zapach lub zaczynać fermentować lub być sfermentowany. Może być przegrzany. Z punktu widzenia wysokiej jakości miodu miód piekarski ma więc obniżoną jakość, natomiast nadal zachowuje pewne wartości, pożądane w przemyśle spożywczym. Z punktu widzenia pszczelarzy jest to więc droga wyjścia w przypadku, gdy nie uda im się uzyskać wysokiej jakości miodu, spełniające wszystkie wymogi dla nazwy „miód”.
W przypadku każdego produktu, który jest sprzedawany jako miód piekarski, odpowiednia nazwa powinna znajdować się na jego etykiecie, wraz z zapisem: „przeznaczony tylko do gotowania”. Jeżeli miód piekarski został użyty jako składnik złożonego środka spożywczego, termin „miód” może zostać użyty w nazwie produktu (na przykład pierniki z miodem, płatki zbożowe z miodem), natomiast już w wykazie składników powinna znajdować się pełna nazwa miodu.
Pełna nazwa produktu, czyli miód piekarniczy powinna również znaleźć się na pojemnikach do przewozu luzem, opakowaniach oraz wszelkich dokumentach handlowych.
Opracowano na podstawie:
Dyrektywa Rady 2001/110/WE odnosząca się do miodu
Zobacz również:
Wykaz aktów prawnych dotyczących pszczelarstwa w Polsce
Miód i jego rodzaje według prawa unijnego
Refraktometr - urządzenie do badania zawartości wody w miodzie
Liczba wyświetleń artykułu: 20164
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!

Zbadano jakość miodu z miejskich pasiek w Katowicach 2020
Dobre miody w Katowicach Marcin Balana

Opublikowano wyniki kontroli miodu w trzecim kwartale 2019 roku
Kontrola jakości miodu wykazała wiele nieprawidłowości Jakub Wojas

Ekonomika pszczelarstwa - mikro i makro podejście do pszczelarstwa
Ekonomia pszczelarstwa z punktu widzenia makroekonomii i mikroekonomii Anna Celińska

Miód i jego rodzaje według prawa unijnego
Rodzaje miodu w unijnym prawie Anna Celińska

Skład chemiczny miodu – woda
Woda zawarta w miodzie Anna Celińska

Inwertaza i diastaza a podgrzewanie miodu
Liczba diastazowa a świeżość miodu Anna Celińska

O czym pamiętać przy miodobraniu?
Termin i sprzęt do miodobrania Anna Celińska
