Portal Pszczelarski

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Na zdjęciu ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód ser Brie z miodem przekąska z miodem obiad z miodem

Zapraszam do wypróbowania przepisu na ser Brie w cieście francuskim. Świetna propozycja na każdą okazję!

Składniki:
- 1 ser Brie (200 g),
- ½  porcji ciasta francuskiego,
- 1 łyżeczka kardamonu (utarłam w moździeżu ziarna kardamonu),
- ¼ szklanki miodu,
- 50 g pokrojonych migdałów,
- 50 g pokrojonych orzeszków pistacjowych,
- 1 jajko.

Wykonanie:
Uprażyć orzechy i migdały na patelni. Wymieszać miód (powinien być płynny) z kardamonem i orzechami. Na cieście francuskim ułożyć masę miodowo-orzechową, a na niej umieścić serek i zawinąć - tak by nie było żadnych otworów (u mnie niestety były i trochę miodu wypłynęło). Posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 20-30 minut. Można też podawać od razu, ale ser będzie płynny i może wypływać z ciasta.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Piernik sułtański 

2. Nan-e qandi

3. Chleb z szafranem i miodem

4. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą 

5. Bastani – perskie lody szafranowe

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2697

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie