Portal Pszczelarski

Kapusta czerwona z porto

Na zdjęciu sałatka z miodem. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód kapusta czerwona z porto sałatka z miodem

To świetny przepis ze strony Chefkoch na czerwoną kapustę, która wybornie będzie smakować z pieczonym indykiem, gęsią lub kaczką. Zdjęcie zrobione w ferworze przeprowadzki nie oddaje niestety zalet tej kapusty.

Składniki:
- 1,2 kg czerwonej kapusty,
- ¼ l czerwonego wytrawnego wina,
- ¼ l czerwonego porto,
- 100 g masła (w oryginale smalec z gęsi),
- 50 g cukru,
- 30 g miodu,
- 100 g żurawiny,
- 1 cytryna,
- 2 cebule,
- 3 pomarańcze,
- 1 jabłko,
- ocet jabłkowy lub winny,
- pieprz,
- sól.

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, posolić, dodać sok cytrynowy i wymieszać. Cukier skarmelizować i dodać czerwone wino, porto oraz ocet. Następnie dodać masło i chwilę pogotować. Dodać posiekaną cebulę, miód, pieprz oraz sól i zagotować. Dodać kapustę, sok wyciśnięty z pomarańczy, żurawiny oraz obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gotować ok. 60 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby ponownie doprawić.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Piernik sułtański

6. Bastani - perskie lody szafranowe

7. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

8. Konfitura z melona z imbirem i miodem

9. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Kapustę poszatkować, posolić, dodać sok cytrynowy i wymieszać. Cukier skarmelizować i dodać czerwone wino, porto oraz ocet. Następnie dodać masło i chwilę pogotować. Dodać posiekaną cebulę, miód, pieprz oraz sól i zagotować. Dodać kapustę, sok wyciśnięty z pomarańczy, żurawiny oraz obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Gotować ok. 60 minut na niewielkim ogniu. W razie potrzeby ponownie doprawić.
Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3613

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem