Konfitura z melona z imbirem i miodem
Co można zrobić z melona? Konfiturę! Zapraszam do wypróbowania przepisu mojego autorstwa.
Składniki:
- 3 szklanki melona,
- 1 łyżka miodu,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 łyżka posiekanego imbiru,
- 3 łyżki soku cytrynowego,
- 1 kieliszek wódki.
Wykonanie:
Melona pokroić w kostkę. Wymieszać melona z miodem, cukrem, sokiem cytrynowym oraz imbirem. Odstawić na 2 godziny.
Zagotować. Zmniejszyć gaz, a następnie gotować ok. 45 minut. Pod sam koniec dodać kieliszek wódki.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, przewrócić do góry dnem i ostudzić.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
2. Nan-e qandi
3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą
4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu
6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem
7. Bastani - perskie lody szafranowe
8. Chałka z szafranem i miodem
Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą
Liczba wyświetleń artykułu: 6553
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!