Piernik sułtański

Na zdjęciu piernik sułtański. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód piernik sułtański piernik z miodem ciasto z miodem

Piernik sułtański to jeden ze smaczniejszych pierników jakie jadłam, chociaż trzeba trochę na niego poczekać. Zagniecione ciasto powinno dojrzewać ok. 4 tygodni, a upieczony piernik, po przełożeniu sułtańskim nadzieniem ponownie około 2-3 tygodni. Ale tak na prawdę piernik jest najlepszy po 1-2 miesiącach. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wigilia".

ETAP I

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g cukru,
- 10 g sody,
- 250 g miodu,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 jajka,
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika.

Wykonanie:
W rondelku zagotować miód z przyprawą korzenną. Jajka ubić z cukrem. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w środku jamkę, do której wlać ciepły miód. Kiedy ostygnie dodać sodę, skórkę cytrynową oraz ubite jajka. Zagniatać ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto włożyć do miski, przykryć. Wstawić do lodówki na 4-5 tygodni aby dojrzało.

Piernik sułtański etap I

ETAP II

Wykonanie:
Mój piernik dojrzewał w lodówce ok. 5 tygodni. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Placki ostudzić i schować w ciemnym miejscu na ok. 1 tydzień, aby piernik skruszał.

Piernik sułtański etap II

ETAP III

Placki piernika były przechowywane w ciemnym miejscu przez ok. 1 tydzień. Po tym czasie przekładam je nadzieniem z bakalii oraz pomarańczy.

Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 200 g cukru,
- ½ szklanki wody,
- ½ szklanki miodu,
- 100 g posiekanych migdałów,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek,
- 100 g fig.

Wykonanie:
Obrać skórkę z pomarańczy, oddzielić albedo. Gotować skórki trzy razy po 10 minut, zmieniając wodę za każdym razem. Drobno posiekać. Pomarańcze obrać z włókien, podzielić na cząstki. Ugotować syrop z cukru oraz ½ szklanki wody. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażyć aż zgęstnieje na konfiturę. W osobnym rondlu zagotować miód, dodać posiekane bakalie (ja siekam je dosyć grubo). Chwilę razem smażyć. Dodać masę bakaliową. Gotować razem przez kilka minut. Przełożyć masą placki piernika. Obciążyć ciasto i odstawić na kilka godzin.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Bastani – perskie lody szafranowe

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2431

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę
Sklep internetowy Krauz

Kanał na Twitter

Newsletter

Nota informacyjna

Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Jacek Balana EL-TER, z siedzibą przy ul. Granicznej 505, 32-095 Narama. W przypadku wyrażenia powyższej zgody, dane będą wykorzystywane do przesyłania treści marketingowych. Dane osobowe będą przechowywane do momentu ustania ich przydatności/cofnięcia zgody. Informujemy, iż ma Pani/Pana możliwość dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuację, wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przenoszenia danych oraz wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Pani/Pana danych osobowych, a także wniesienia skargi do organu nadzorczego, jeżeli przetwarzanie Pani/Pana danych będzie naruszało przepisy o ochronie danych osobowych. Pani/Pana dane osobowe będą przekazywane podmiotom przetwarzającym dane osobowe na zlecenia Administratora. W niektórych przypadkach Pani/Pana dane mogą być przekazywane do państw trzecich np. jeżeli będzie to niezbędne dla świadczenia usługi na Pana/Pani rzecz lub będzie to uwarunkowane inną podstawą prawną. Pani/Pana dane mogą podlegać profilowaniu, w celu wykorzystania danych osobowych do analizy lub prognoz dotyczących osobistych preferencji i zainteresowań. Administrator nie podejmuje decyzji która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu i istotnie wpływa na osobę, której dane dotyczą. Podanie danych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji ww. celów.

Portal Pszczelarski 2013 - ∞ © Wszelkie prawa zastrzeżone

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Portal Pszczelarski

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.