Portal Pszczelarski

Piernik sułtański

Na zdjęciu piernik sułtański. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód piernik sułtański piernik z miodem ciasto z miodem

Piernik sułtański to jeden ze smaczniejszych pierników jakie jadłam, chociaż trzeba trochę na niego poczekać. Zagniecione ciasto powinno dojrzewać ok. 4 tygodni, a upieczony piernik, po przełożeniu sułtańskim nadzieniem ponownie około 2-3 tygodni. Ale tak na prawdę piernik jest najlepszy po 1-2 miesiącach. Przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Polska Wigilia".

ETAP I

Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 250 g cukru,
- 10 g sody,
- 250 g miodu,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 jajka,
- 1-2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika.

Wykonanie:
W rondelku zagotować miód z przyprawą korzenną. Jajka ubić z cukrem. Przesiać mąkę na stolnicę, zrobić w środku jamkę, do której wlać ciepły miód. Kiedy ostygnie dodać sodę, skórkę cytrynową oraz ubite jajka. Zagniatać ciasto aż będzie lśniące i gładkie. Ciasto włożyć do miski, przykryć. Wstawić do lodówki na 4-5 tygodni aby dojrzało.

Piernik sułtański etap I

ETAP II

Wykonanie:
Mój piernik dojrzewał w lodówce ok. 5 tygodni. Po tym czasie należy podzielić ciasto na 2 części. Rozwałkować, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Placki ostudzić i schować w ciemnym miejscu na ok. 1 tydzień, aby piernik skruszał.

Piernik sułtański etap II

ETAP III

Placki piernika były przechowywane w ciemnym miejscu przez ok. 1 tydzień. Po tym czasie przekładam je nadzieniem z bakalii oraz pomarańczy.

Składniki:
- 2 pomarańcze,
- 200 g cukru,
- ½ szklanki wody,
- ½ szklanki miodu,
- 100 g posiekanych migdałów,
- 100 g orzechów laskowych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 100 g rodzynek,
- 100 g fig.

Wykonanie:
Obrać skórkę z pomarańczy, oddzielić albedo. Gotować skórki trzy razy po 10 minut, zmieniając wodę za każdym razem. Drobno posiekać. Pomarańcze obrać z włókien, podzielić na cząstki. Ugotować syrop z cukru oraz ½ szklanki wody. Wrzucić do syropu skórkę pomarańczową oraz pomarańcze. Smażyć aż zgęstnieje na konfiturę. W osobnym rondlu zagotować miód, dodać posiekane bakalie (ja siekam je dosyć grubo). Chwilę razem smażyć. Dodać masę bakaliową. Gotować razem przez kilka minut. Przełożyć masą placki piernika. Obciążyć ciasto i odstawić na kilka godzin.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Nan-e qandi

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Bastani – perskie lody szafranowe

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6163

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie