Portal Pszczelarski

Nan-e qandi

Na zdjęciu chleb imbirowy z miodem - nan-e gandi. Autorka zdjęcia: Mirka Lenarcik Źródło zdjęcia: Gotowanie pod gruszą

przepis z miodem miód nan-e gandi chleb imbirowy chleb imbirowy z miodem chleb z miodem

Nan-e qandi to słodki chleb imbirowy. Jego słodycz jest przełamana smakiem imbiru oraz chili. Przepis znalazłam w książce Najmieh Batmanglij "Food of life", którą gorąco polecam.

Składniki:
- 1 szklanka wody,
- ¼ szklanki oleju,
- ½ szklanki miodu (lub pół na pół z melasą),
- 6-8 cm świeżego imbiru,
- ¾ szklanki brązowego cukru,
- ½ łyżeczki płatków papryki chili,
- 4-5 szklanek mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka kardamonu (użyłam ziaren kardamonu utartych w moździerzu),
- sezam do posypania.

Wykonanie:
Wymieszać w misce wodę, olej, miód (i melasę), imbir, cukier oraz chili. Wsypywać stopniowo 4 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem, sodą, solą, cynamonem i kardamonem. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Mieszać ciasto łyżką, aż składniki się połączą w miękkie ciasto. Podzielić ciasto na 4 części, uformować kulę, przykryć i odstawić na 20 minut.

Rozwałkować każdą z kul na chlebek grubości ok. 1 cm. Posmarować wodą, zrobić rowki widelcem i posypać ziarnem sezamu. Piec 7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Chleb z szafranem i miodem

2. Piernik sułtański

3. Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

4. Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu 

5. Bastani – perskie lody szafranowe

6. Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

7. Konfitura z melona z imbirem i miodem

8. Chałka z szafranem i miodem

Odwiedź również mój blog kulinarny: Gotowanie pod gruszą

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 1841

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Domowa musztarda z miodem

Chleb na owsiance z miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Herbatka z miodem na przeziębienie

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem