Portal Pszczelarski

Co to są inwerty?

Na zdjęciu: opakowanie Apiinvert. Źródło zdjęcia: vetromarim.com/downloads/produtos/1315/foto.jpg

inwerty pokarm dla pszczół podkarmianie pszczół pasza inwertowa syrop do podkarmiania pszczół

Co to są inwerty?

Gdy pszczoły potrzebują sezonowego podkarmiania, można do tego wykorzystać pasze przygotowane domowymi sposobami. Jednak coraz więcej pszczelarzy decyduje się na zakup tzw. inwertów, czyli gotowych syropów przeznaczonych do podkarmiania pszczół.

Gotowe inwerty mają sporo zalet. Przede wszystkim, są bardzo łatwe w stosowaniu – dostępne są w sprzedaży w formie wysokoprocentowych roztworów cukru. Dzięki temu pszczelarz nie musi ich dodatkowo mieszać, rozpuszczać czy podgrzewać. Wystarczy podać pszczołom, nawet w tych pojemnikach, w których zostały zakupione. Jest to wygodne i oszczędza pszczelarzowi sporo pracy.

Po drugie – przy przerobie gotowego inwertu pszczoły mają mniej pracy, gdyż nie muszą odparowywać z nich wody. Inwerty składają się zwykle z lekkich, prostych cukrów, są więc dla pszczół łatwostrawne i nie zawierają żadnych szkodliwych substancji. W skrócie można stwierdzić, że skład cukrowy takich gotowych pasz jest mocno zbliżony do składu cukrowego miodu. Co ważne, zwykle są też dość tanie, więc ich zakup nie obciąża budżetu pszczelarza – na cukier wydałby praktycznie tyle samo lub niewiele mniej.

Inwerty są też całkowicie zdrowe dla pszczół, bo przebadane przez specjalistów. Tymczasem zwykły cukier może być zanieczyszczony substancjami szkodliwymi dla pszczół. Choć człowiek podczas jego użytkowania nie widzi żadnej różnicy, pszczoła może takim zanieczyszczonym cukrem zatruć się. Na rynku dostępnych jest co najmniej kilkanaście różnych pasz inwertowych. Można więc bez problemu porównywać ich działanie i wybrać takie, które najbardziej służą naszej rodzinie pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Nowe pasze dla pszczół, www.modr.pl, 25.10-2014 r.

Zobacz również:

Gotowe syropy inwertowane - podział

Gotowe syropy inwertowe – opinie

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?

Gotowe syropy inwertowe – opinie
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 18833

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Ogórki z miodem

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Skuteczna ochrona roślin bezpieczna dla owadów zapylających

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania