Portal Pszczelarski

Co to są inwerty?

Na zdjęciu: opakowanie Apiinvert. Źródło zdjęcia: vetromarim.com/downloads/produtos/1315/foto.jpg

inwerty pokarm dla pszczół podkarmianie pszczół pasza inwertowa syrop do podkarmiania pszczół

Co to są inwerty?

Gdy pszczoły potrzebują sezonowego podkarmiania, można do tego wykorzystać pasze przygotowane domowymi sposobami. Jednak coraz więcej pszczelarzy decyduje się na zakup tzw. inwertów, czyli gotowych syropów przeznaczonych do podkarmiania pszczół.

Gotowe inwerty mają sporo zalet. Przede wszystkim, są bardzo łatwe w stosowaniu – dostępne są w sprzedaży w formie wysokoprocentowych roztworów cukru. Dzięki temu pszczelarz nie musi ich dodatkowo mieszać, rozpuszczać czy podgrzewać. Wystarczy podać pszczołom, nawet w tych pojemnikach, w których zostały zakupione. Jest to wygodne i oszczędza pszczelarzowi sporo pracy.

Po drugie – przy przerobie gotowego inwertu pszczoły mają mniej pracy, gdyż nie muszą odparowywać z nich wody. Inwerty składają się zwykle z lekkich, prostych cukrów, są więc dla pszczół łatwostrawne i nie zawierają żadnych szkodliwych substancji. W skrócie można stwierdzić, że skład cukrowy takich gotowych pasz jest mocno zbliżony do składu cukrowego miodu. Co ważne, zwykle są też dość tanie, więc ich zakup nie obciąża budżetu pszczelarza – na cukier wydałby praktycznie tyle samo lub niewiele mniej.

Inwerty są też całkowicie zdrowe dla pszczół, bo przebadane przez specjalistów. Tymczasem zwykły cukier może być zanieczyszczony substancjami szkodliwymi dla pszczół. Choć człowiek podczas jego użytkowania nie widzi żadnej różnicy, pszczoła może takim zanieczyszczonym cukrem zatruć się. Na rynku dostępnych jest co najmniej kilkanaście różnych pasz inwertowych. Można więc bez problemu porównywać ich działanie i wybrać takie, które najbardziej służą naszej rodzinie pszczelej.

Opracowano na podstawie:
Jan Ślósarz, Nowe pasze dla pszczół, www.modr.pl, 25.10-2014 r.

Zobacz również:

Gotowe syropy inwertowane - podział

Gotowe syropy inwertowe – opinie

Jaki pokarm dla pszczół wybrać na zimę?

Gotowe syropy inwertowe – opinie
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 22656

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Konopie indyjskie i ich wpływ na pszczoły

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Wigilijne łazanki na bogato

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności