Portal Pszczelarski

Wiosenne szkolenie SPP Polanka

Powyżej logo Stowarzyszenia Pszczelarzy Polskich Polanka. Projekt własny.

wydarzenie pszczelarskie szkolenie pszczelarskie konferencja pszczelarska luty 2014 2014 Puławy Wiosenne szkolenie SPP Polanka Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich POLANKA SPP Polanka Czesław Jung Leszek Stępień Adam Waloszek Mariusz Gagoś Artur Arszułowicz Jan Narkiewicz-Jodko Sebastian Maćkowski Władysław Huszcza Jan Giza Dariusz Klonowski Lesław Piecuch

Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich Polanka zaprasza na spotkanie szkoleniowe, które odbędzie się w dniach 21-23.02.2014 r. w hotelu Pikul, ul. Lubelska 65, 24-100 Puławy.

Harmonogram wykładów:

21.02.2014 r. (piątek)
- Cz. Jung - Gospodarka pasieczna na pożytkach spadziowych w warunkach obecnych zagrożeń, 
- L. Stępień - Moje doświadczenia w selekcji matek pszczelich w pasiece pszczelarza,
- A. Waloszek - Moja gospodarka pszczelarska na Śląsku - 50 lat doświadczeń.

22.02.2014 r. (sobota)
- prof. M. Gagoś, lek. wet. A. Arszułowicz - Gospodarka pasieczna w dobie postępującej chemizacji rolnictwa i narastającej lekooporności patogenów, 
- prof. Narkiewicz-Jodko - Pszczoły a GMO, 
- prof. S. Maćkowski - Biofizyka w pasiece. Wykorzystanie laserów do badania miodów odmianowych.

23.02.2014 r. (niedziela)
- prof. W. Huszcza - Wpływ pestycydów nowej generacji na owady i analiza stanu prawnego w przypadku wytrucia pszczół,
- dr J. Giza - Apiterapia alternatywa czy konieczność? Perspektywy rozwoju, 
- A. Waloszek - Ocena współpracy pszczelarza z instytucjami w kwestii badań pszczół i produktów pszczelich, 
- prof. W. Huszcza - Aktualny stan realizacji dyrektyw unijnych w Polsce w zakresie bezpieczeństwa zdrowotności pszczół.

Dodatkowo poza listą wykładów objętych szkoleniem refundowanym przez ARR odbędą się jeszcze dwie prezentacje:
- mgr inż. D. Klonowski - Fondant pszczeli - ciasto cukrowe sporządzone z cukru farmaceutycznego, 
- dr L. Piecuch - Projekt klastra miodowego.

Na szkolenie w ramach złożonego projektu po spełnieniu warunków umowy zawartej z ARR Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich Polanka otrzymało w ramach refundacji 11979 zł dla 100 osób objętych tym projektem. Kwota ta obejmuje następujące koszty:
- wynajem sali wykładowej,
- materiały szkoleniowe,
- wynagrodzenie wykładowców,
- wyżywienie słuchaczy 10 zł/osobodzień (serwis kawowy)

SPP Polanka "założyło" tą kwotę za uczestników aby uniknąć nakładów pracy i kosztów przelewów związanych ze zwrotem niewielkich sum dla uczestników. Od tego roku nie są już refundowane koszty noclegów i wyżywienia. W tej sytuacji koszt uczestnictwa pełnego pobytu wynosi:
- 140 zł za 2 noclegi ze śniadaniem,
- 25 zł za piątkową kolację,
- 50 zł za uroczystą kolację w sobotę,
- 60zł za  2 obiady.

Pełny koszt uczestnictwa w szkoleniu to 275 zł. Pieniądze należy wpłacać na konto stowarzyszenia PKO BP O/Sandomierz nr konta 96 1020 4926 0000 1502 0036 7094

Organizator nie zapewnia rezerwacji noclegów. Miejsca w hotelu należy rezerwować indywidualnie powołując się na Stowarzyszenie Pszczelarzy Polskich Polanka:
- Hotel Pikul - ul. Lubelska 65, 24-100 Puławy, tel. (81) 888-22-60 lub 506-032-280
- Hotel IUNG - ul. Al. Królewska 17, 24-100 Puławy, tel. (81) 887-73-06 lub (81) 887-73-07

Stowarzyszenie zachęca do udziału w szkoleniu, gdyż podczas niego najłatwiej będzie podpisać umowy (sprzęt, lawety) oszczędzając czas i koszty na ich wysyłkę i odesłanie kopii. To także pozwoli na ewentualne zagospodarowanie środków w przypadku czyjejś rezygnacji. Odnośnie projektu zakupu pszczół (odkłady, pakiety) i matek pszczelich, ARR wymaga potwierdzenia ich odbioru na piśmie. W związku z powyższym będzie można pobrać formularz, który w tym sezonie po odbiorze pszczół, podpisany należy przesłać do prowadzącego program Zakup Pszczół.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4264

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Bananowe chipsy z miodem

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Szkolny Dzień Pszczoły