Portal Pszczelarski

Początki firmy Bartnicy

Na obrazku: logo firmy Bartnicy.pl. Źródło obrazka: materiały przekazane przez firmę Bartnicy.pl.

historia barnicy.pl ule tradycja rodzinna pasieka firma

Pszczelarstwo w naszej rodzinie obecne było od zawsze. Tradycje te sięgają kilku pokoleń wstecz. Swoją pasją zaraził nas dziadek, który od blisko 50 lat zajmuje się hodowlą pszczół.

Już od najmłodszych lat mieliśmy styczność z pszczołami i obserwowaliśmy prace w pasiece. Początkowo nie byliśmy zainteresowani kultywowaniem tradycji, jednak z czasem postanowiliśmy spróbować własnych sił. Pierwszym problemem, jaki napotkaliśmy, to niewielki wybór między producentami uli drewnianych oraz wysokimi cenami. Gdy chcieliśmy natomiast kupić ule u mniejszych producentów, okazywało się, że trzeba na nie długo czekać, a ich wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Wtedy to właśnie postanowiliśmy spróbować własnych sił i zbudować ule dla siebie oraz dla pszczelarzy z naszej rodziny.

Pierwsze ule budowaliśmy w oparciu o rysunki techniczne oraz podpatrując konkurencję. Jako, że od lat zawodowo zajmowaliśmy się stolarką, kwestie techniczne nie stanowiły dla nas wielkiego problemu. Wykonane wówczas ule do dziś są przez nas używane. Nieco później, gdy poznaliśmy kilku okolicznych pszczelarzy, okazało się że byli oni zainteresowani ulami naszej produkcji. Jak się z czasem okazało coraz więcej osób zaczęło pytać o nie, a to skłoniło nas do podjęcia ryzyka i rozpoczęcia produkcji na nieco szerszą skalę. Nasz asortyment stale się powiększał, postanowiliśmy więc reklamować nasze produkty za pośrednictwem internetu oraz portali aukcyjnych. Było to bardzo trafne posunięcie, ponieważ pozwoliło to nam na pozyskanie rzeszy potencjalnych odbiorców na terenie całego kraju. Od tej pory zajmować zaczęliśmy się wyłącznie produkcją uli oraz osprzętu do nich.

Nasza firma cały czas się rozwija, oferując pszczelarzom coraz większą ilość akcesoriów, które to przed wprowadzeniem do sprzedaży testowane są w naszej pasiece. Dzięki doświadczeniu zdobytemu przy prowadzeniu własnej pasieki, jesteśmy w stanie doradzić początkującym pszczelarzom od czego zacząć, jakie ule wybrać oraz jak o nie dbać by służyły przez długie lata.



Liczba wyświetleń artykułu: 2441

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-18 11:18:48

Czyli pasją zarazili starsi. Ja nie mam nikogo w rodzinie kto się zajmuje pszczołami ale czytanie właśnie takich artykułów zachęca mnie do podjęcia działania :) Pozdrawiam i życzę samych sukcesów!

Sylwek 2014-02-18 12:04:49

Zdjęcia w galerii wyglądają elegancko. Widać, że macie fach w rękach.

bartnicy.pl 2014-02-18 19:16:35

Dziękuję i zapraszam do zapoznania się z naszą całą ofertą w razie pytań proszę pisać lub dzwonić.

gabbie 2015-04-05 20:25:10

Solidna firma ule wykonane w sposób profesjonalny ceny konkurencyjne zlecam kolejne zamówienie.

blondynekkrk 2015-04-05 21:47:19

@gabbie, długo trzeba czekać na dostawę, że tak dopytam od drugiej strony :)



  Współpracują z portalem:

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Sałatka z kalafiora z miodem

Pierogi z kaszą jaglaną, jabłkami i miodem

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności