Portal Pszczelarski

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Na zdjęciu babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Kuba w kuchni

przepis z miodem miód babeczki orzechowo-bananowe babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową polewa miodowa ciasto z miodem ciasteczka z miodem

Bardzo lubię piec muffinki. Prawie wszystko mogę zrobić sam i zawsze wychodzą. Dziś eksperymentowaliśmy z masłem orzechowym. I muszę się pochwalić, że świetnie nam ten eksperyment wyszedł. :)

Składniki ciasta:
-
260 g mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 6 łyżek masła orzechowego z kokosem,
- 250 ml maślanki,
- 6 łyżek mleka,
- 2 banany.

Polewa miodowa:
- 50 g masła,
- 6 łyżek miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich do posypania.

Wykonanie:
1. Najpierw przygotowuję formę do pieczenia. Blachę na 12 muffinek wypełniam papilotkami.
2. Mąkę, sodę i cukier z wanilią przesiewam do miski.
3. Dodaję cukier i mieszam.
4. Do wysokiego kubka wlewam maślankę, dodaję jajko – krótko mieszam mikserem.
5. Masło rozpuszczam w mikrofalówce.
6. Rozpuszczone masło i masło orzechowe dodaję do maślanki i mieszam mikserem.
7. Do drugiego kubka wkładam banany, wlewam mleko i miksuję blenderem na gładką masę.
8. Do mąki dodaję maślankę i zmiksowane banany. Mieszam mikserem tak, żeby wszystkie składniki połączyły się.
9. Gotowe ciasto przelewam do dzbanka i wypełniam foremki do 2/3 wysokości.
10. Wstawiam muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
11. Teraz czas na polewę. Rozpuszczam masło w mikrofalówce.
12. Do masła dodaję miód i cynamon. Mieszam mikserem na gładką, kremową masę.
13. Ciepłe muffinki smaruję polewą i posypuję orzechami.

Odwiedź również mój blog kulinarny: Kuba w kuchni

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6125

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-19 09:09:06

Dobrze na facebooku było napisane: "pozazdrościć talentu i umiejętności". Brawo Kuba! Czekam na więcej przepisów Twojego autorstwa!

banan 2014-02-20 12:10:08

faktycznie zdolny chłopak



  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Wsparcie rynku produktów pszczelich w latach 2016/2017, 2017/2018, 2018/2019 - koszty podlegające refundacji oraz podmioty uprawnione do składania projektów

Sprzedaż miodu przez Internet - opodatkowanie

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Pasta miodowo-miętowa

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Marlenka - ciasto z miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Piernik sułtański

Kapusta czerwona z porto

Nan-e qandi