Portal Pszczelarski

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Na zdjęciu babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Kuba w kuchni

przepis z miodem miód babeczki orzechowo-bananowe babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową polewa miodowa ciasto z miodem ciasteczka z miodem

Bardzo lubię piec muffinki. Prawie wszystko mogę zrobić sam i zawsze wychodzą. Dziś eksperymentowaliśmy z masłem orzechowym. I muszę się pochwalić, że świetnie nam ten eksperyment wyszedł. :)

Składniki ciasta:
-
260 g mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 6 łyżek masła orzechowego z kokosem,
- 250 ml maślanki,
- 6 łyżek mleka,
- 2 banany.

Polewa miodowa:
- 50 g masła,
- 6 łyżek miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich do posypania.

Wykonanie:
1. Najpierw przygotowuję formę do pieczenia. Blachę na 12 muffinek wypełniam papilotkami.
2. Mąkę, sodę i cukier z wanilią przesiewam do miski.
3. Dodaję cukier i mieszam.
4. Do wysokiego kubka wlewam maślankę, dodaję jajko – krótko mieszam mikserem.
5. Masło rozpuszczam w mikrofalówce.
6. Rozpuszczone masło i masło orzechowe dodaję do maślanki i mieszam mikserem.
7. Do drugiego kubka wkładam banany, wlewam mleko i miksuję blenderem na gładką masę.
8. Do mąki dodaję maślankę i zmiksowane banany. Mieszam mikserem tak, żeby wszystkie składniki połączyły się.
9. Gotowe ciasto przelewam do dzbanka i wypełniam foremki do 2/3 wysokości.
10. Wstawiam muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
11. Teraz czas na polewę. Rozpuszczam masło w mikrofalówce.
12. Do masła dodaję miód i cynamon. Mieszam mikserem na gładką, kremową masę.
13. Ciepłe muffinki smaruję polewą i posypuję orzechami.

Odwiedź również mój blog kulinarny: Kuba w kuchni

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7324

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-19 09:09:06

Dobrze na facebooku było napisane: "pozazdrościć talentu i umiejętności". Brawo Kuba! Czekam na więcej przepisów Twojego autorstwa!

banan 2014-02-20 12:10:08

faktycznie zdolny chłopak



  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Kontrola jakości miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową