Portal Pszczelarski

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Na zdjęciu babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Kuba w kuchni

przepis z miodem miód babeczki orzechowo-bananowe babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową polewa miodowa ciasto z miodem ciasteczka z miodem

Bardzo lubię piec muffinki. Prawie wszystko mogę zrobić sam i zawsze wychodzą. Dziś eksperymentowaliśmy z masłem orzechowym. I muszę się pochwalić, że świetnie nam ten eksperyment wyszedł. :)

Składniki ciasta:
-
260 g mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 6 łyżek masła orzechowego z kokosem,
- 250 ml maślanki,
- 6 łyżek mleka,
- 2 banany.

Polewa miodowa:
- 50 g masła,
- 6 łyżek miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich do posypania.

Wykonanie:
1. Najpierw przygotowuję formę do pieczenia. Blachę na 12 muffinek wypełniam papilotkami.
2. Mąkę, sodę i cukier z wanilią przesiewam do miski.
3. Dodaję cukier i mieszam.
4. Do wysokiego kubka wlewam maślankę, dodaję jajko – krótko mieszam mikserem.
5. Masło rozpuszczam w mikrofalówce.
6. Rozpuszczone masło i masło orzechowe dodaję do maślanki i mieszam mikserem.
7. Do drugiego kubka wkładam banany, wlewam mleko i miksuję blenderem na gładką masę.
8. Do mąki dodaję maślankę i zmiksowane banany. Mieszam mikserem tak, żeby wszystkie składniki połączyły się.
9. Gotowe ciasto przelewam do dzbanka i wypełniam foremki do 2/3 wysokości.
10. Wstawiam muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
11. Teraz czas na polewę. Rozpuszczam masło w mikrofalówce.
12. Do masła dodaję miód i cynamon. Mieszam mikserem na gładką, kremową masę.
13. Ciepłe muffinki smaruję polewą i posypuję orzechami.

Odwiedź również mój blog kulinarny: Kuba w kuchni

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6374

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-19 09:09:06

Dobrze na facebooku było napisane: "pozazdrościć talentu i umiejętności". Brawo Kuba! Czekam na więcej przepisów Twojego autorstwa!

banan 2014-02-20 12:10:08

faktycznie zdolny chłopak



  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Współdziałanie pszczelarzy w zakresie promocji i sprzedaży

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Aleja pszczół i miodów w Prudniku 2019

Dzień Chleba i Miodu w Nadolu 2017

Kremowanie miodu – metody