Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Na zdjęciu babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Kuba w kuchni
Bardzo lubię piec muffinki. Prawie wszystko mogę zrobić sam i zawsze wychodzą. Dziś eksperymentowaliśmy z masłem orzechowym. I muszę się pochwalić, że świetnie nam ten eksperyment wyszedł. :)
Składniki ciasta:
- 260 g mąki,
- 2 łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią,
- 100 g cukru,
- 1 jajko,
- 70 g masła,
- 6 łyżek masła orzechowego z kokosem,
- 250 ml maślanki,
- 6 łyżek mleka,
- 2 banany.
Polewa miodowa:
- 50 g masła,
- 6 łyżek miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 garść posiekanych orzechów włoskich do posypania.
Wykonanie:
1. Najpierw przygotowuję formę do pieczenia. Blachę na 12 muffinek wypełniam papilotkami.
2. Mąkę, sodę i cukier z wanilią przesiewam do miski.
3. Dodaję cukier i mieszam.
4. Do wysokiego kubka wlewam maślankę, dodaję jajko – krótko mieszam mikserem.
5. Masło rozpuszczam w mikrofalówce.
6. Rozpuszczone masło i masło orzechowe dodaję do maślanki i mieszam mikserem.
7. Do drugiego kubka wkładam banany, wlewam mleko i miksuję blenderem na gładką masę.
8. Do mąki dodaję maślankę i zmiksowane banany. Mieszam mikserem tak, żeby wszystkie składniki połączyły się.
9. Gotowe ciasto przelewam do dzbanka i wypełniam foremki do 2/3 wysokości.
10. Wstawiam muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
11. Teraz czas na polewę. Rozpuszczam masło w mikrofalówce.
12. Do masła dodaję miód i cynamon. Mieszam mikserem na gładką, kremową masę.
13. Ciepłe muffinki smaruję polewą i posypuję orzechami.
Odwiedź również mój blog kulinarny: Kuba w kuchni
Liczba wyświetleń artykułu: 8078
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2014-02-19 09:09:06
banan 2014-02-20 12:10:08

Luksemburscy pszczelarze walczą z tanim miodem z zagranicy
Pszczelarze z Luksemburga boją się napływu miodu z zagranicy Edyta Glebocki

Miód nie tylko do mazurka, czyli Wielkanocna odsłona miodu, o której nie słyszałeś!
Informacja prasowa Portal Pszczelarski

Ankara stolicą fałszerzy miodu
Stolica Turcji niechlubnie słynie z fałszowania miodu na szeroką skalę. Edyta Glebocki

Parlament krajowy w Bawarii chce położyć kres fałszerzom miodu
Estonia ma laboratorium do badania miodu Edyta Glebocki

Jak miód stał się groźny dla bezpieczeństwa narodowego?
Co się wydarzyło w 2023 roku z miodem w Polsce? Portal Pszczelarski

Kto nie może jeść miodu i dlaczego?
Kto nie może spożywać miodu? Joanna Baran

Fałszowanie miodu? Mit kontra sklepowa rzeczywistość
Miód w Polsce nie jest fałszowany Portal Pszczelarski
