Portal Pszczelarski

Tofu smażone w ziołach z miodem

Na zdjęciu: Tofu smażone w ziołach z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód tofu z miodem obiad z miodem

Tofu smażone w ziołach z miodem

Składniki (na 2 porcje):
-
1 kostka tofu wędzonego (POLSOJA),
- 2 łyżki miodu,
- sok z połowy limonki,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- bułka tarta do obtoczenia,
- oliwa do smażenia.

Wykonanie:
Tofu odsączamy z zalewy, przekrajamy w poprzek, nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach.

Miód i sok z limonki mieszamy, smarujemy naszym syropem tofu, posypujemy przyprawami. Odstawiamy na 15 minut.

Kawałki tofu obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron.

Usmażone tofu układamy na papierowym ręczniku, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7516

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-04-17 10:56:16

wygląda bardzo smacznie, tylko gdzie to tofu kupić?

marcin 2015-04-17 11:05:52

W każdym większym sklepie (hipermarkecie) i w sklepach ze zdrową żywnością.



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Charakterystyka rodzaju Varroa i opis gatunku Varroa destructor

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Różano-orkiszowy torcik naleśnikowy z miodem

Ogórki z miodem

Bigos z miodem

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Kaczka po mazursku

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie