Portal Pszczelarski

Tam gdzie dwóch pszczelarzy, tam trzy zdania?

Na zdjęciu: dwóch pszczelarzy. Źródło zdjęcia: ebeekeepingsupplies.com/wp-content/uploads/2013/10/two-beekeepers.jpg

pszczelarz odmienność zdań pszczelarzy

Tam gdzie dwóch pszczelarzy, tam trzy zdania?

Powiedzenie: gdzie dwóch pszczelarzy, tam trzy różne zdania jest dość powszechnie używane przez właścicieli pasiek. I nic w tym dziwnego, pszczelarstwo nie jest dziedziną, w której można wszystko wykonywać „pod linijkę”.

Prowadzenie pasieki jest praca na żywym organizmie. Wiele kwestii możemy zaplanować, natomiast na inne nie mamy wpływu. Pamiętajmy, że pszczoły to żywe zwierzęta, które mogą mieć różne, bardzo zmienne i odmienne zachowania. Mogą się stresować pod wpływem pogody, hałasu, a nawet niewłaściwego zapachu pszczelarza. Dlatego też każda porada czy opowieść oparta na doświadczeniu powinniśmy przyjmować wybiórczo. To, co w jednej pasiecie sprawdziło się, w innej może nie mieć racji bytu. Co więcej, każdy pszczelarz ma określony zasób wiedzy, który może różnić się od tego, co wie kolega po fachu za miedzą. Dlaczego? Bardzo prosto – wystarczy, że jeden pszczelarz będzie prowadził pasiekę zgodnie ze wskazówkami zawartymi w podręcznikach i zdobytymi na szkoleniach, a drugi będzie bazował wyłącznie na własnym doświadczeniu i nauce na błędach. Każdy z nich będzie co innego doradzał w kwestii karmienia zimowego, wyboru miodarki czy sposobu budowy ula.

Oczywiście, gdzie dwóch pszczelarzy, tam trzy zdania nie oznacza, że mamy nie słuchać żadnego z nich. Dyskusja oparta na solidnych i rzeczowych argumentach zawsze jest w cenie, warto więc każdego wysłuchać, ale jednocześnie nauczyć się samodzielnie myśleć i wyciągać wnioski. Zapewne w niedługim czasie wyjdą z tego trzej pszczelarze i cztery zdania, jednak warto postawić na własne doświadczenie. Bo nigdy nie mamy pewności, czy to, co sprawdziło się u sąsiada pszczelarza, sprawdzi się również u nas.

Zobacz również:

Pszczelarz, a kto to taki?

Młody pszczelarz - dlaczego tak ciężko być pszczelarzem?

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4756

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Skład miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Bastani – perskie lody szafranowe

Konfitura z melona z imbirem i miodem

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Bananowe chipsy z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem