Portal Pszczelarski

Wymiana matki pszczelej ze stworzeniem odkładu

Na zdjęciu: ramka z matecznikami ratunkowymi. Źródło zdjęcia: lewiscountybeekeepers.org/yahoo_site_admin/assets/images/carnis_with_queen_cups.249181855_std.jpg

tworzenie odkładu matka pszczela odkład pszczeli wymiana matki pszczelej

Wymiana matki pszczelej ze stworzeniem odkładu

Wymiana matki ze stworzeniem odkładu to dobry sposób na szybkie jej przyjęcie przez nową rodzinę. Oczywiście, wymaga to od pszczelarza pewnym zabiegów dużo wcześniej przed poddaniem nowej matki do utworzonego odkładu.

Także dużo wcześniej pszczelarz wie o tym, że pojawi się nowa, sztucznie lub naturalnie unasienniona matka. Może więc się do tego dobrze przygotować. Dziewięć dni wcześniej musi wykonać odkład z czerwiem. W tym celu wykorzystuje się trzy, cztery plastry z czerwiem, który jest w różnych okresach rozwoju. Jako plastry okrywające odkład dodaje się jeden plaster pusty i jeden z miodem. Na każdym z plastrów powinno znajdować się dużo pszczół, jednak pod żadnym pozorem nie może być na nich matki. Odkład należy umieścić na nowym pasieczysku, które znajduje się poza zasięgiem lotów dotychczasowej rodziny. Wieczorem tego samego dnia można lekko otworzyć wylot i pozwolić pszczołom latać. W tym samym czasie trzeba podać do odkładu ciasto cukrowe.

Dziewięć dni po utworzeniu odkładu, czyli w dniu, w którym ma przybyć matka, należy wyciąć wszystkie powstałe w tym czasie mateczniki ratunkowe. Trzeba zrobić to bardzo dokładnie, by żaden nie został – wtedy próba poddania matki mogłaby zakończyć się niepowodzeniem. Gdy wszystkie mateczniki są zlikwidowane, wstawiamy między plastry klateczkę z nową matką. Matka niemal natychmiast zacznie wydzielać silne feromony, a pszczoły w ulu po dziewięciodniowym okresie bezmateczności będą na nie szczególnie wyczulone. Przyjmą nowa matkę łagodnie i już tego samego dnia będzie możliwe wypuszczenie jej z klateczki.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 99

Zobacz również:

Warroza a wymiana matek pszczelich

Wymiana matek pszczelich a tworzenie odkładów

Jak wykonać odkład pszczeli?

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jak wykonać pakiet pszczeli?

Ciasto cukrowe oraz ciasto miodowo-cukrowe - zalety

Rozróżnianie mateczników - mateczniki ratunkowe

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6347

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

Biały miód leśny z Mount Oku

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 2.

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie