Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Wymiana matki pszczelej ze stworzeniem odkładu

Na zdjęciu: ramka z matecznikami ratunkowymi. Źródło zdjęcia: lewiscountybeekeepers.org/yahoo_site_admin/assets/images/carnis_with_queen_cups.249181855_std.jpg

tworzenie odkładu matka pszczela odkład pszczeli wymiana matki pszczelej

Wymiana matki pszczelej ze stworzeniem odkładu

Wymiana matki ze stworzeniem odkładu to dobry sposób na szybkie jej przyjęcie przez nową rodzinę. Oczywiście, wymaga to od pszczelarza pewnym zabiegów dużo wcześniej przed poddaniem nowej matki do utworzonego odkładu.

Także dużo wcześniej pszczelarz wie o tym, że pojawi się nowa, sztucznie lub naturalnie unasienniona matka. Może więc się do tego dobrze przygotować. Dziewięć dni wcześniej musi wykonać odkład z czerwiem. W tym celu wykorzystuje się trzy, cztery plastry z czerwiem, który jest w różnych okresach rozwoju. Jako plastry okrywające odkład dodaje się jeden plaster pusty i jeden z miodem. Na każdym z plastrów powinno znajdować się dużo pszczół, jednak pod żadnym pozorem nie może być na nich matki. Odkład należy umieścić na nowym pasieczysku, które znajduje się poza zasięgiem lotów dotychczasowej rodziny. Wieczorem tego samego dnia można lekko otworzyć wylot i pozwolić pszczołom latać. W tym samym czasie trzeba podać do odkładu ciasto cukrowe.

Dziewięć dni po utworzeniu odkładu, czyli w dniu, w którym ma przybyć matka, należy wyciąć wszystkie powstałe w tym czasie mateczniki ratunkowe. Trzeba zrobić to bardzo dokładnie, by żaden nie został – wtedy próba poddania matki mogłaby zakończyć się niepowodzeniem. Gdy wszystkie mateczniki są zlikwidowane, wstawiamy między plastry klateczkę z nową matką. Matka niemal natychmiast zacznie wydzielać silne feromony, a pszczoły w ulu po dziewięciodniowym okresie bezmateczności będą na nie szczególnie wyczulone. Przyjmą nowa matkę łagodnie i już tego samego dnia będzie możliwe wypuszczenie jej z klateczki.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 99

Zobacz również:

Warroza a wymiana matek pszczelich

Wymiana matek pszczelich a tworzenie odkładów

Jak wykonać odkład pszczeli?

Jak stworzyć odkład pszczeli?

Jak wykonać pakiet pszczeli?

Ciasto cukrowe oraz ciasto miodowo-cukrowe - zalety

Rozróżnianie mateczników - mateczniki ratunkowe

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6124

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Pszczoły i pszczelarstwo trzech kontynentów - zaproszenie na wykład

Walne zgromadzenie członków Stowarzyszenia Natura i Człowiek

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Pierniczki na miodzie

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Kukurydziane bułeczki z miodem

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Chleb na owsiance z miodem