Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

O czym pamiętać przy miodobraniu?

Na zdjęciu: pszczoły na ramce. Źródło zdjęcia: images.publicradio.org/content/2009/07/27/20090727_bee_keeping5_33.JPG

miodobranie jakość miodu wirowanie miodu sprzęt do pozyskiwania miodu

O czym pamiętać przy miodobraniu?

Miodobranie to najprzyjemniejsza chwila w sezonie pasiecznym. Oczywiście, podobnie jak w przypadku innych prac pszczelarskich, także podczas miodobrania trzeba postępować zgodnie z zaleceniami. Chodzi o to, by bez problemu wybrać plastry z gniazda, a jednocześnie nie drażnić za bardzo pszczół.

Przede wszystkim – do miodobrania przystępujemy kilka dni po zakończeniu pożytków. Pszczoły muszą mieć bowiem czas na przetworzenie nektaru w miód. Miód jest dojrzały dopiero wtedy, gdy co najmniej połowa plastrów jest w pełni zasklepiona. Zanim zabierzemy się do pracy, musimy przygotować wszystkie niezbędne narzędzia. Do przenoszenia odebranych plastrów potrzebny będzie pusty i czysty korpus z dennicą zamkniętą i z daszkiem. Przyda się też szczotka do omiatania robotnic z plastrów. Nie będą z tego powodu zbyt szczęśliwe, dlatego nie zapominajmy o ochronnym ubraniu. Warto też mieć pod ręką transportówkę lub dowolny pojemnik, do którego będziemy zmiatać pszczoły z plastrów. Oczywiście tylko na pewien czas, potem powrócą do ula.

Przy wybieraniu plastrów pamiętajmy, że odymianie możemy stosować tylko w bardzo ograniczonym zakresie – w przeciwnym razie miód przesiąknie dymem, a na plastrach osadzi się sadza. Co za tym idzie – jakość miodu jeszcze przed odwirowaniem drastycznie spadnie. Plastry z ula wyjmujemy spokojnymi ruchami, jeden po drugim, wykonując te same czynności: wyciągnięcie plastra, omiecenie pszczół do pojemnika, wstawienie plastra do czystego korpusu. W ten sposób odbierzemy pszczołom miód, a jednocześnie zadbamy o to, by zachowywały się w miarę spokojnie i nieagresywnie.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 118

Miodobranie - artykuły powiązane

Miodobranie - sprzęt, przebieg, technika wirowania miodu i porady

Jak rozpoznać dojrzały miód?

Zbieranie miodu z uli bezramkowych i w małych pasiekach

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7867

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Pierniczki świąteczne z miodem

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele