Portal Pszczelarski

O czym pamiętać przy miodobraniu?

Na zdjęciu: pszczoły na ramce. Źródło zdjęcia: images.publicradio.org/content/2009/07/27/20090727_bee_keeping5_33.JPG

miodobranie jakość miodu wirowanie miodu sprzęt do pozyskiwania miodu

O czym pamiętać przy miodobraniu?

Miodobranie to najprzyjemniejsza chwila w sezonie pasiecznym. Oczywiście, podobnie jak w przypadku innych prac pszczelarskich, także podczas miodobrania trzeba postępować zgodnie z zaleceniami. Chodzi o to, by bez problemu wybrać plastry z gniazda, a jednocześnie nie drażnić za bardzo pszczół.

Przede wszystkim – do miodobrania przystępujemy kilka dni po zakończeniu pożytków. Pszczoły muszą mieć bowiem czas na przetworzenie nektaru w miód. Miód jest dojrzały dopiero wtedy, gdy co najmniej połowa plastrów jest w pełni zasklepiona. Zanim zabierzemy się do pracy, musimy przygotować wszystkie niezbędne narzędzia. Do przenoszenia odebranych plastrów potrzebny będzie pusty i czysty korpus z dennicą zamkniętą i z daszkiem. Przyda się też szczotka do omiatania robotnic z plastrów. Nie będą z tego powodu zbyt szczęśliwe, dlatego nie zapominajmy o ochronnym ubraniu. Warto też mieć pod ręką transportówkę lub dowolny pojemnik, do którego będziemy zmiatać pszczoły z plastrów. Oczywiście tylko na pewien czas, potem powrócą do ula.

Przy wybieraniu plastrów pamiętajmy, że odymianie możemy stosować tylko w bardzo ograniczonym zakresie – w przeciwnym razie miód przesiąknie dymem, a na plastrach osadzi się sadza. Co za tym idzie – jakość miodu jeszcze przed odwirowaniem drastycznie spadnie. Plastry z ula wyjmujemy spokojnymi ruchami, jeden po drugim, wykonując te same czynności: wyciągnięcie plastra, omiecenie pszczół do pojemnika, wstawienie plastra do czystego korpusu. W ten sposób odbierzemy pszczołom miód, a jednocześnie zadbamy o to, by zachowywały się w miarę spokojnie i nieagresywnie.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 118

Miodobranie - artykuły powiązane

Miodobranie - sprzęt, przebieg, technika wirowania miodu i porady

Jak rozpoznać dojrzały miód?

Zbieranie miodu z uli bezramkowych i w małych pasiekach

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8434

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Wigilijne łazanki na bogato

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Kontrowersje z życia pszczół - zaproszenie na wykład otwarty

Zostań bohaterem pszczół

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Serniczki z malinami i miodem

Klasyczna truskawka z miodem

Plackowe brownie z cukinią i miodem

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Słodka sałatka z kurczakiem

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Ser twarogowy z miodem i orzechami