Portal Pszczelarski

Ile ważą pszczoły?

Na obrazku: od lewej robotnica, truteń, matka pszczela. Źródło obrazka: barnsleybeekeepers.org.uk/wpimages/wpfb8c800b_06.png Tłumaczenie własne.

pszczoła miodna waga pszczoły miodnej pszczoła robotnica waga pszczoły robotnicy truteń waga trutnia matka pszczela waga matki pszczelej kupowanie pszczół kilogram roju

Pszczoły jako pojedyncze zwierzęta są niewielkie i lekkie, jednak ich siła tkwi przede wszystkim w tym, że efekt ich pracy zależy od współdziałania całej pszczelej rodziny, w której znajdują się dziesiątki tysięcy pszczół. Kiedy pszczoła siada nam na ręce, praktycznie nic nie czujemy, wydaje się więc, że jej waga jest znikoma.

Ile waży pojedyncza pszczoła?
To zależy, która – zwykła pszczoła robotnica, która występuje w największych ilościach i wykonuje na rzecz ula największą pracę waży mniej więcej jedną dziesiąta grama. Stąd wynika, że rój, w którym znajduje się dziesięć tysięcy pszczół będzie ważył już około jednego kilograma. Trutnie są sporo cięższe od robotnic i ważą około - 0,24 grama. Waga matek pszczelich to natomiast od 0.17 do 0.20 gramów – również są większe od zwykłych robotnic. Matki i trutnie są nie tylko cięższe, ale też gabarytowo dużo większe niż pracujące w pocie czoła pszczoły.

Czemu warto znać wagę pojedynczej pszczoły?
Wiedza ta przyda się podczas kupowania pszczół – zwykłe pszczoły robotnice sprzedawane są w formie rojów, a ich cena zależy od ciężaru. Można więc w sumie w dużym uproszczeniu powiedzieć, że pszczoły kupuje się na kilogramy. W jednym kilogramie roju, jak już wspomniano, znajduje się około 10 tysięcy pszczół. Sporo mniej będzie ich, jeśli będą akurat w nastroju rojowym – pszczoły, gdy wychodzą z ula zabierają bowiem sporo zapasu pożywienia w wolach. Jest więc oczywiste, że pojedyncza pszczoła ważyć będzie wtedy więcej o ciężar znajdującego się w wolu miodu. W takim roju na kilogram wejdzie więc około siedmiu tysięcy pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 9

Zobacz również:

Truteń - cechy, lot godowy, znaczenie i trutowiska

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 31253

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Skrzydełka z miodem i chili