Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Ile ważą pszczoły?

Na obrazku: od lewej robotnica, truteń, matka pszczela. Źródło obrazka: barnsleybeekeepers.org.uk/wpimages/wpfb8c800b_06.png Tłumaczenie własne.

pszczoła miodna waga pszczoły miodnej pszczoła robotnica waga pszczoły robotnicy truteń waga trutnia matka pszczela waga matki pszczelej kupowanie pszczół kilogram roju

Pszczoły jako pojedyncze zwierzęta są niewielkie i lekkie, jednak ich siła tkwi przede wszystkim w tym, że efekt ich pracy zależy od współdziałania całej pszczelej rodziny, w której znajdują się dziesiątki tysięcy pszczół. Kiedy pszczoła siada nam na ręce, praktycznie nic nie czujemy, wydaje się więc, że jej waga jest znikoma.

Ile waży pojedyncza pszczoła?
To zależy, która – zwykła pszczoła robotnica, która występuje w największych ilościach i wykonuje na rzecz ula największą pracę waży mniej więcej jedną dziesiąta grama. Stąd wynika, że rój, w którym znajduje się dziesięć tysięcy pszczół będzie ważył już około jednego kilograma. Trutnie są sporo cięższe od robotnic i ważą około - 0,24 grama. Waga matek pszczelich to natomiast od 0.17 do 0.20 gramów – również są większe od zwykłych robotnic. Matki i trutnie są nie tylko cięższe, ale też gabarytowo dużo większe niż pracujące w pocie czoła pszczoły.

Czemu warto znać wagę pojedynczej pszczoły?
Wiedza ta przyda się podczas kupowania pszczół – zwykłe pszczoły robotnice sprzedawane są w formie rojów, a ich cena zależy od ciężaru. Można więc w sumie w dużym uproszczeniu powiedzieć, że pszczoły kupuje się na kilogramy. W jednym kilogramie roju, jak już wspomniano, znajduje się około 10 tysięcy pszczół. Sporo mniej będzie ich, jeśli będą akurat w nastroju rojowym – pszczoły, gdy wychodzą z ula zabierają bowiem sporo zapasu pożywienia w wolach. Jest więc oczywiste, że pojedyncza pszczoła ważyć będzie wtedy więcej o ciężar znajdującego się w wolu miodu. W takim roju na kilogram wejdzie więc około siedmiu tysięcy pszczół.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 9

Zobacz również:

Truteń - cechy, lot godowy, znaczenie i trutowiska

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 37270

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Varroa destructor - cykl życiowy i rozwojowy

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kutia wigilijna z miodem pitnym

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim