Portal Pszczelarski

Siła rodziny pszczelej

Na zdjęciu: pszczoły miodne. Źródło zdjęcia: media.treehugger.com/assets/images/2012/10/Screen_Shot_2012-10-31_at_10.58.13_AM.png

rodzina pszczela siła rodziny pszczelej liczebność rodziny pszczelej zwiększanie siły rodziny pszczelej czerw praca pszczoły miodnej pszczoły zbieraczki

Co to jest siła rodziny pszczelej? Po prostu jej liczebność. Jest ona zmienna w zależności od pory roku, wielkości pożytków oraz wielu dodatkowych czynników. Okresowe zwiększanie siły rodziny pszczelej jest uzasadnione potrzebami produkcyjnymi.

Największa siłę rodzina pszczela ma na wiosnę. Wtedy pojedyncze rodziny osiągają liczebność od 20 do 30 tysięcy pszczół. Każda pszczoła ma do wykonania ściśle określone zadania, gdyż role w rodzinie są podzielone. Podział ten jest dość równy – połowa rodziny zajmuje się lataniem po pożytkach i zbiorem nektaru oraz pyłku, druga połowa natomiast pracuje w ulu, zajmuje się zgromadzonymi zapasami, karmi czerw.

Pszczoły w ciągu jednego dnia wykonują ogromna pracę. Jeśli w rodzinie znajduje się 20 tysięcy pszczół, możemy spokojnie przyjąć, że połowa z nich to zbieraczki. Każda pszczoła zbierająca przy dobrych warunkach pogodowych wykonuje około dziesięciu lotów na pożytki. Za każdym razem odwiedza średnio 50 kwiatów – liczba ta jest jednak dość zmienna, zależy od rodzaju pożytku, jego odległości od ula, a nawet warunków atmosferycznych. Przyjmijmy jednak wartość uśrednioną dla ukazania, jak imponujące możliwości ma jedna rodzina o pełnej wiosennej sile.

Podsumowując – każda rodzina pszczela w ciągu tylko jednego dnia zbiera nektar i pyłek z pięciu milionów kwiatów. Gdyby ta liczba miała przełożenie na ilość wyprodukowanego miodu na sprzedaż, pszczelarze byliby naprawdę bogatymi ludźmi. Niestety, duża rodzina ma też duże potrzeby – około 90 procent wyprodukowanego miodu jest przeznaczana na pożywienie dla pszczół w ulu. Pszczelarz zabiera jedynie 10 procent miodu.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 7

Zobacz również:

Kiedy dać nadstawkę?

Sposoby zwiększenia siły rodziny pszczelej

Zalecenia pszczelarskie na kwiecień

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10432

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-06 09:39:28

Dobrze wiedzieć:) Dzięki! :)



  Współpracują z portalem:

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Kontrola jakości miodu

Skład miodu

Właściwości i zastosowanie miodu

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Propolis - produkt pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.