Portal Pszczelarski

Siła rodziny pszczelej

Na zdjęciu: pszczoły miodne. Źródło zdjęcia: media.treehugger.com/assets/images/2012/10/Screen_Shot_2012-10-31_at_10.58.13_AM.png

rodzina pszczela siła rodziny pszczelej liczebność rodziny pszczelej zwiększanie siły rodziny pszczelej czerw praca pszczoły miodnej pszczoły zbieraczki

Co to jest siła rodziny pszczelej? Po prostu jej liczebność. Jest ona zmienna w zależności od pory roku, wielkości pożytków oraz wielu dodatkowych czynników. Okresowe zwiększanie siły rodziny pszczelej jest uzasadnione potrzebami produkcyjnymi.

Największa siłę rodzina pszczela ma na wiosnę. Wtedy pojedyncze rodziny osiągają liczebność od 20 do 30 tysięcy pszczół. Każda pszczoła ma do wykonania ściśle określone zadania, gdyż role w rodzinie są podzielone. Podział ten jest dość równy – połowa rodziny zajmuje się lataniem po pożytkach i zbiorem nektaru oraz pyłku, druga połowa natomiast pracuje w ulu, zajmuje się zgromadzonymi zapasami, karmi czerw.

Pszczoły w ciągu jednego dnia wykonują ogromna pracę. Jeśli w rodzinie znajduje się 20 tysięcy pszczół, możemy spokojnie przyjąć, że połowa z nich to zbieraczki. Każda pszczoła zbierająca przy dobrych warunkach pogodowych wykonuje około dziesięciu lotów na pożytki. Za każdym razem odwiedza średnio 50 kwiatów – liczba ta jest jednak dość zmienna, zależy od rodzaju pożytku, jego odległości od ula, a nawet warunków atmosferycznych. Przyjmijmy jednak wartość uśrednioną dla ukazania, jak imponujące możliwości ma jedna rodzina o pełnej wiosennej sile.

Podsumowując – każda rodzina pszczela w ciągu tylko jednego dnia zbiera nektar i pyłek z pięciu milionów kwiatów. Gdyby ta liczba miała przełożenie na ilość wyprodukowanego miodu na sprzedaż, pszczelarze byliby naprawdę bogatymi ludźmi. Niestety, duża rodzina ma też duże potrzeby – około 90 procent wyprodukowanego miodu jest przeznaczana na pożywienie dla pszczół w ulu. Pszczelarz zabiera jedynie 10 procent miodu.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 7

Zobacz również:

Kiedy dać nadstawkę?

Sposoby zwiększenia siły rodziny pszczelej

Zalecenia pszczelarskie na kwiecień

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12412

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-06 09:39:28

Dobrze wiedzieć:) Dzięki! :)

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Rola murarki ogrodowej w uprawach sadowniczych