Portal Pszczelarski

Siła rodziny pszczelej

Na zdjęciu: pszczoły miodne. Źródło zdjęcia: media.treehugger.com/assets/images/2012/10/Screen_Shot_2012-10-31_at_10.58.13_AM.png

rodzina pszczela siła rodziny pszczelej liczebność rodziny pszczelej zwiększanie siły rodziny pszczelej czerw praca pszczoły miodnej pszczoły zbieraczki

Co to jest siła rodziny pszczelej? Po prostu jej liczebność. Jest ona zmienna w zależności od pory roku, wielkości pożytków oraz wielu dodatkowych czynników. Okresowe zwiększanie siły rodziny pszczelej jest uzasadnione potrzebami produkcyjnymi.

Największa siłę rodzina pszczela ma na wiosnę. Wtedy pojedyncze rodziny osiągają liczebność od 20 do 30 tysięcy pszczół. Każda pszczoła ma do wykonania ściśle określone zadania, gdyż role w rodzinie są podzielone. Podział ten jest dość równy – połowa rodziny zajmuje się lataniem po pożytkach i zbiorem nektaru oraz pyłku, druga połowa natomiast pracuje w ulu, zajmuje się zgromadzonymi zapasami, karmi czerw.

Pszczoły w ciągu jednego dnia wykonują ogromna pracę. Jeśli w rodzinie znajduje się 20 tysięcy pszczół, możemy spokojnie przyjąć, że połowa z nich to zbieraczki. Każda pszczoła zbierająca przy dobrych warunkach pogodowych wykonuje około dziesięciu lotów na pożytki. Za każdym razem odwiedza średnio 50 kwiatów – liczba ta jest jednak dość zmienna, zależy od rodzaju pożytku, jego odległości od ula, a nawet warunków atmosferycznych. Przyjmijmy jednak wartość uśrednioną dla ukazania, jak imponujące możliwości ma jedna rodzina o pełnej wiosennej sile.

Podsumowując – każda rodzina pszczela w ciągu tylko jednego dnia zbiera nektar i pyłek z pięciu milionów kwiatów. Gdyby ta liczba miała przełożenie na ilość wyprodukowanego miodu na sprzedaż, pszczelarze byliby naprawdę bogatymi ludźmi. Niestety, duża rodzina ma też duże potrzeby – około 90 procent wyprodukowanego miodu jest przeznaczana na pożywienie dla pszczół w ulu. Pszczelarz zabiera jedynie 10 procent miodu.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 7

Zobacz również:

Kiedy dać nadstawkę?

Sposoby zwiększenia siły rodziny pszczelej

Zalecenia pszczelarskie na kwiecień

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11105

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-06 09:39:28

Dobrze wiedzieć:) Dzięki! :)



  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Kapusta czerwona z porto

Bastani – perskie lody szafranowe

Imbirowe ciastka z miodowo-cytrynowym lukrem

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Miód z dziką różą

Krem bananowo-owsiany z miodem

Naleśniki w karmelizowanym sosie pomarańczowym z miodem