Portal Pszczelarski

Amarantusowe batoniki z miodem

Na zdjęciu: Amarantusowe batoniki z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód amarantusowe batoniki z miodem batoniki z miodem ciastka z miodem amarantus z miodem

Amarantusowe batoniki z miodem

Składniki:
- 50 g mąki ryżowej,
- 30 g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 100 g amarantusa ekspandowanego,
- 80 g roztopionego masła,
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego,
- 50 g pestek słonecznika,
- 50 g orzeszków piniowych,
- 50 g jasnego sezamu,
- 50 g  rodzynek,
- 110 g płynnego miodu,
- 50 g suszonej żurawiny,
- 1 duże białko,
- 50 g płatków owsianych (nie błyskawicznych).

Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem.

Mocno przyciskamy (najlepiej położyć na mieszankę deskę do krojenia i docisnąć). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (175 stopni) na około 25-30 minut.

Wyjmujemy z pieca, gdy ciasto się zezłoci. Zostawiamy w foremce aż przestygnie. Po wystudzeniu kroimy.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Tofu smażone w ziołach z miodem 

10. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3723

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2015-02-06 13:28:41

Amarantus ekspandowany - brzmi egzotycznie!

Popatrzyłem w internecie ile kosztuje i 150g to wydatek rzędu 8zł.

Nie wiem ile wychodzi batoników z tego przepisu ale raczej na pewno w 20zł wszystkie składniki się uda złożyć:)



  Współpracują z portalem:

Aneta Dziakowska

Aneta Dziakowska

Autorka tekstów nt. podatków

Główna księgowa z 11-letnim doświadczeniem zawodowym. Posiada certyfikat do usługowego prowadzenia ksiąg rachunkowych nadany przez Ministra Finansów. anetak7777@wp.pl

Zasady rozliczania się w ramach projektu WRPP w latach 2016/2019

Ewidencje przy rozliczaniu się na podstawie PKPiR

Kasa fiskalna - czy sprzedając miód musisz ją mieć?

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie