Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Na zdjęciu: Gniazdka z ciasta kataifi z miodem. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód ciasto z miodem ciasto kataifi z miodem gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Gniazdka z ciasta kataifi z miodem

Ciasto kataifi pochodzi z Grecji, ale spotkać je można we wszystkich krajach arabskich. Jest neutralne w smaku, podobne do ciasta filo, rozdrobnione na bardzo cienkie nitki. Pierwszy raz zetknęłam się z kataifi w Egipcie, gdzie mieliśmy okazję spróbować słodkiego wypieku, który później w swoim gronie nazywaliśmy "ciastem z włosów". Spotkałam się również z określeniem "włosy babci". Tak, czy inaczej, postanowiłam wprowadzić to ciasto do swojej kuchni i przetestować różne warianty. Dziś przedstawiam Wam słodką wersję. :)

Składniki (na 6 sztuk):
-
200 g mrożonego kataifi,
- 50 g rozpuszczonego masła,
- 70 g orzechów włoskich,
- 70 g cukru trzcinowego,
- 1/4 szklanki wody,
- sok z 0,5 limonki,
- szczypta cynamonu,
- 3 łyżki miodu.

Wykonanie:
Ciasto rozmrażamy. Przygotowujemy syrop: wodę gotujemy, dodajemy cukier, cynamon i sok z limonki. Gotujemy przez 3-4 minuty, odstawiamy.

Okrągłe foremki smarujemy masłem. Wykładamy porcje ciasta kataifi formując gniazdka, polewamy rozpuszczonym masłem.

Orzechy siekamy, posypujemy przygotowane gniazdka. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 5-7 minut (aż ciasto się zarumieni).

Upieczone gniazdka wyjmujemy z piekarnika. Polewamy przygotowanym wcześniej syropem (ok. 2 łyżek na gniazdko).

Rozpuszczamy miód, polewamy wierzch ciastek. Odstawiamy przynajmniej na kilka godzin.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem 

12. Amarantus z miodem i migdałami 

13. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

14. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

17. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

18. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5353

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Udka kaczki z gruszkami karmelizowanymi w miodzie

Pasta miodowo-miętowa

Sałatka z kurczakiem, marynowanym pieprzem i miodem

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.