Portal Pszczelarski

Szkolenie: Czy pszczołom i pszczelarzom chodzi o to samo?

Powyżej baner informacyjny dotyczący szkolenia: Czy pszczołom i pszczelarzom chodzi o to samo? Źródło obrazka: designworklife.com/wp-content/uploads/2013/09/LacyKuhn_Beehive_01.jpg

wydarzenie pszczelarskie szkolenie pszczelarskie marzec 2014 2014 Wrocław Hotel Agro Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu Tomasz Strojny

Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu zaprasza na szkolenie zatytułowane: „Czy pszczołom i pszczelarzom chodzi o to samo? Czyli biologia rodziny pszczelej i gospodarka pasieczna pod lupą”.

Termin szkolenia: 22.03.2014 r.

Czas trwania szkolenia: 9:00-15:35

Miejsce szkolenia:
Hotel Agro Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
ul. Zwycięska 8
53-033 Wrocław

Prowadzący: Pan mgr Tomasz Strojny

Tematyka szkolenia:

1. Lato - początek sezonu pszczelarskiego:
- gospodarka pasieczna i jej wpływ na jakość miodów późnoletnich,
- rola pszczoły zimowej,
- zimowy układ gniazda rodziny pszczelej.

2. Wiosna - okres wytężonej pracy pszczół:
- czy pobudzanie wiosenne jest konieczne?,
- nastrój rojowy, jak kierować rodziną pszczelą,
- matki pszczele.

3. Zdrowie pszczół:
- zła gospodarka przyczyną spadków rodzin pszczelich,
- warroza,
- zgnilec amerykański.

4. Biologia rodziny pszczelej a gospodarka pasieczna.

W trakcie szkolenia będzie istniała możliwość zaopatrzenia w środki produkcji pszczelarskiej.

Organizator szkolenia:

Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu
ul. Komuny Paryskiej 72
50-452 Wrocław

Telefon kontaktowy: 071 343-42-48 (biuro czynne w czwartki i piątki od 8:00 do 16:00)

Szkolenie będzie zrealizowane w oparciu o środki pochodzące z budżetu państwa i Unii Europejskiej.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2739

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Stowarzyszenie Natura i Człowiek

Partner serwisu

Stowarzyszenie działające na rzecz ekologii i protekcji owadów zapylających, głównie dziko żyjących pszczół. Sprawdź: www.naturaiczlowiek.org

Badania: na jakim obszarze występuje pszczoła samotnica - zadrzechnia fioletowa?

Chroniąc pszczoły dbasz o siebie

Zadrzechnia fioletowa (Xylocopa violacea L.) - pszczoła samotnica

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem

Bananowe chipsy z miodem

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

II Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Michał Piątek Dochodowa pasieka - książka dla pszczelarzy

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Żurawina z miodem i wanilią

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami