Portal Pszczelarski

Szkolenie: Czy pszczołom i pszczelarzom chodzi o to samo?

Powyżej baner informacyjny dotyczący szkolenia: Czy pszczołom i pszczelarzom chodzi o to samo? Źródło obrazka: designworklife.com/wp-content/uploads/2013/09/LacyKuhn_Beehive_01.jpg

wydarzenie pszczelarskie szkolenie pszczelarskie marzec 2014 2014 Wrocław Hotel Agro Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu Tomasz Strojny

Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu zaprasza na szkolenie zatytułowane: „Czy pszczołom i pszczelarzom chodzi o to samo? Czyli biologia rodziny pszczelej i gospodarka pasieczna pod lupą”.

Termin szkolenia: 22.03.2014 r.

Czas trwania szkolenia: 9:00-15:35

Miejsce szkolenia:
Hotel Agro Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu
ul. Zwycięska 8
53-033 Wrocław

Prowadzący: Pan mgr Tomasz Strojny

Tematyka szkolenia:

1. Lato - początek sezonu pszczelarskiego:
- gospodarka pasieczna i jej wpływ na jakość miodów późnoletnich,
- rola pszczoły zimowej,
- zimowy układ gniazda rodziny pszczelej.

2. Wiosna - okres wytężonej pracy pszczół:
- czy pobudzanie wiosenne jest konieczne?,
- nastrój rojowy, jak kierować rodziną pszczelą,
- matki pszczele.

3. Zdrowie pszczół:
- zła gospodarka przyczyną spadków rodzin pszczelich,
- warroza,
- zgnilec amerykański.

4. Biologia rodziny pszczelej a gospodarka pasieczna.

W trakcie szkolenia będzie istniała możliwość zaopatrzenia w środki produkcji pszczelarskiej.

Organizator szkolenia:

Dolnośląski Związek Pszczelarzy we Wrocławiu
ul. Komuny Paryskiej 72
50-452 Wrocław

Telefon kontaktowy: 071 343-42-48 (biuro czynne w czwartki i piątki od 8:00 do 16:00)

Szkolenie będzie zrealizowane w oparciu o środki pochodzące z budżetu państwa i Unii Europejskiej.

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2556

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Marchewka z jabłkiem i miodem

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Food and Agriculture Organization of the United Nations

Oficjalny partner merytoryczny

Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. FAO), to instytucja, której celem jest m.in. polepszanie wytwarzania, wymiany i dystrybucji produktów rolnictwa, leśnictwa i rybołówstwa, podnoszenie poziomu wyżywienia narodów, popieranie zawierania porozumień w sprawie międzynarodowego handlu produktami rolnymi oraz udzielanie pomocy technicznej.

Właściwości i zastosowanie miodu

Kontrola jakości miodu

Działanie antyoksydacyjne (aktywność antybakteryjna) miodu

Centrum Apiterapii ApiBałt

Centrum Apiterapii ApiBałt

Bałtów 8, 27-423 Bałtów (na terenie Bałtowskiego Kompleksu Turystycznego) Telefon: +48 530-747-744 E-mail: biuro@apibalt.pl

Mini SPA w Bałtowie

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych