Portal Pszczelarski

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Na obrazku: termometr. Źródło obrazka: static-cdn.datacenterdynamics.com/sites/default/files/Temperature.jpg

pszczoła miodna życie pszczoły miodnej temperatura powietrza temperatura pracy pszczół praca pszczoły miodnej drętwienie pszczół kłąb zimowy pszczoły zbieraczki czerw temperatura rozwoju czerwia temperatura w ulu

Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych

Funkcje życiowe oraz moc przerobowa pszczół miodnych w dużym stopniu zależy od temperatury powietrza, nie tylko na zewnątrz, ale też wewnątrz ula. Na tę pierwszą nie mamy wpływu, na drugą – jak najbardziej.

Jeśli chodzi o temperaturę powietrza pszczoła jest zwierzęciem bardzo wymagającym. Jeśli warunki jej nie sprzyjają, pszczoły robotnice mogą zaprzestać pracę, a siła rodziny pszczelej będzie się sukcesywnie zmniejszać. Warto przy tym pamiętać, że zarówno zbyt wysoka, jak i za niska temperatura może być z punktu widzenia pszczół niekorzystna.

Dla przykładu warto podać kilka konkretnych parametrów, obrazujących, jak zmienia się zachowanie pszczół w zależności od temperatury. Gdy temperatura spada poniżej 9 stopni Celsjusza, można zaobserwować drętwienie pszczół, czyli duże spowolnienie wszelkich funkcji życiowych. Poza ulem pszczoła na dłuższą metę w takich warunkach nie przeżyje. Zdarza się natomiast, że nawet przy 5 stopniach wylatują z ula – jest to jednak wyższa konieczność, czyli krótkie i szybkie loty po wodę w sytuacji, gdy w ulu jej brakuje.

Późną jesienią pszczoły zaczynają tworzyć kłąb zimowy – sygnałem dla nich jest temperatura poniżej 14 stopni Celsjusza. Sam kłąb może mieć różną ciepłotę, w zależności od głębokości warstwy – jego temperatura kształtuje się na poziomie 14-20 stopni Celsjusza.

Pierwsze loty po zimie pszczoły wykonują, gdy temperatura powietrza osiągnie co najmniej 13 stopni Celsjusza. Niestety, wiosna bywa zdradliwa i nawet, gdy podczas dnia jest ciepło, nocą zdarzają się przymrozki, które ochładzają kolejny dzień. Pierwsze loty są więc jeszcze bardzo nieregularne. Najlepiej zbieraczki czują się latając w temperaturze powyżej 20 stopni – czyli podczas późnej wiosny, latem i w czasie ciepłej jesieni. Jednak upały też im nie sprzyjają – gdy jest wyjątkowo gorąco, a słupek rtęci na termometrze pokazuje więcej niż 37 stopni, pszczoły wstrzymują loty. Podczas upałów na pożytki wybierają się więc rano i wieczorem, a największe skwary przeczekują w ulu.

Temperatura jest też niezwykle istotna przy rozwoju czerwia – potrzebuje on od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Tak ciepło powinno być w gnieździe podczas czerwienia. Utrzymanie takiego poziomu temperatury to zadanie dla pszczelarza.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 9 

Zobacz również:

Co oznacza trzepotanie skrzydłami lub podnoszenie odwłoka u pszczół? 

Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza 

Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - zapowietrzone miejsca, ule przystosowane do przewożenia 

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 26878

Komentarze z forum pszczelarskiego

migdal34 2016-10-09 10:28:30

Witam. Znalazłam pszczołę. Mam domek hotel dla owadów na balkonie. Czy mogę ją jakoś ocalić przed śmiercią? Póki co siedzi w plastikowym pojemniczku,na balkonie. Nie wiem co z nią zrobić. Pozdrawiam, Magda

beekate 2016-10-10 17:02:45

Pszczoła to owad żyjący w rodzinie pszczelej. Rodziną kieruje matka pszczela. W przypadku braku braku matki, pszczoły są niespokojne.
Odizolowanie jednej pszczółki jest dla niej wielkim cierpieniem.

blondynekkrk 2016-10-10 20:36:44

Ewentualnie może to być pszczoła samotnica, skoro masz domek dla takich owadów na balkonie. Takie pszczoły sobie poradzą. Najważniejsze jest dla nich schronienie :)



  Współpracują z portalem:

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

Żurawina z miodem i wanilią

Ciasteczka lekko miodowe

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Wigilijne łazanki na bogato

Bigos staropolski na winie z miodem

Nalewka jaśminowa z miodem