Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych
Wpływ temperatury na życie pszczół miodnych
Funkcje życiowe oraz moc przerobowa pszczół miodnych w dużym stopniu zależy od temperatury powietrza, nie tylko na zewnątrz, ale też wewnątrz ula. Na tę pierwszą nie mamy wpływu, na drugą – jak najbardziej.
Jeśli chodzi o temperaturę powietrza pszczoła jest zwierzęciem bardzo wymagającym. Jeśli warunki jej nie sprzyjają, pszczoły robotnice mogą zaprzestać pracę, a siła rodziny pszczelej będzie się sukcesywnie zmniejszać. Warto przy tym pamiętać, że zarówno zbyt wysoka, jak i za niska temperatura może być z punktu widzenia pszczół niekorzystna.
Dla przykładu warto podać kilka konkretnych parametrów, obrazujących, jak zmienia się zachowanie pszczół w zależności od temperatury. Gdy temperatura spada poniżej 9 stopni Celsjusza, można zaobserwować drętwienie pszczół, czyli duże spowolnienie wszelkich funkcji życiowych. Poza ulem pszczoła na dłuższą metę w takich warunkach nie przeżyje. Zdarza się natomiast, że nawet przy 5 stopniach wylatują z ula – jest to jednak wyższa konieczność, czyli krótkie i szybkie loty po wodę w sytuacji, gdy w ulu jej brakuje.
Późną jesienią pszczoły zaczynają tworzyć kłąb zimowy – sygnałem dla nich jest temperatura poniżej 14 stopni Celsjusza. Sam kłąb może mieć różną ciepłotę, w zależności od głębokości warstwy – jego temperatura kształtuje się na poziomie 14-20 stopni Celsjusza.
Pierwsze loty po zimie pszczoły wykonują, gdy temperatura powietrza osiągnie co najmniej 13 stopni Celsjusza. Niestety, wiosna bywa zdradliwa i nawet, gdy podczas dnia jest ciepło, nocą zdarzają się przymrozki, które ochładzają kolejny dzień. Pierwsze loty są więc jeszcze bardzo nieregularne. Najlepiej zbieraczki czują się latając w temperaturze powyżej 20 stopni – czyli podczas późnej wiosny, latem i w czasie ciepłej jesieni. Jednak upały też im nie sprzyjają – gdy jest wyjątkowo gorąco, a słupek rtęci na termometrze pokazuje więcej niż 37 stopni, pszczoły wstrzymują loty. Podczas upałów na pożytki wybierają się więc rano i wieczorem, a największe skwary przeczekują w ulu.
Temperatura jest też niezwykle istotna przy rozwoju czerwia – potrzebuje on od 34,5 do 35 stopni Celsjusza. Tak ciepło powinno być w gnieździe podczas czerwienia. Utrzymanie takiego poziomu temperatury to zadanie dla pszczelarza.
Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 9
Zobacz również:
Co oznacza trzepotanie skrzydłami lub podnoszenie odwłoka u pszczół?
Tworzenie kłębu przez pszczoły przy wylocie – działania pszczelarza
Trudności prowadzenia pasieki wędrownej - zapowietrzone miejsca, ule przystosowane do przewożenia
Liczba wyświetleń artykułu: 32400
Komentarze z forum pszczelarskiego
migdal34 2016-10-09 10:28:30
beekate 2016-10-10 17:02:45
Odizolowanie jednej pszczółki jest dla niej wielkim cierpieniem.
blondynekkrk 2016-10-10 20:36:44