Portal Pszczelarski

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Na zdjęciu: pszczelarze podczas pracy. Źródło zdjęcia: cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000e5UTLQvOhpw/s/850/850/Urban-Honeybee-in-Paris019.jpg

kwas mrówkowy stosowanie kwasu mrówkowego opary kwasu mrówkowego środki bezpieczeństwa przy stosowaniu kwasu mrówkowego zwalczanie warrozy Varroa destructor BHP w pszczelarstwie

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Kwas mrówkowy jest skutecznym środkiem do walki z warrozą w rodzinie pszczelej. Niestety, podobnie jak inne kwasy organiczne, ma opary, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Warto więc przy jego stosowaniu zachować wszelkie środki ostrożności.

Podczas stosowania kwasu mrówkowego warto pamiętać, że jego pary są cięższe od powietrza, a przy tym żrące. Dlatego napełnianie dozowników, które później wstawimy do uli, powinno odbywać się na świeżym powietrzu. Opary atakują układ oddechowy Varroa destructor, dlatego należy zadbać o to, by nie zaatakowały układu oddechowego pszczelarza. Bardzo ważne jest, by podczas prac z kwasem mrówkowym pszczelarz był odpowiednio ubrany – musi mieć okulary ochronne, maskę z pochłaniaczem, gumowe rękawice oraz odzież z długim rękawem – kwas mrówkowy w kontakcie ze skóra może powodować naprawdę spore oparzenia.

Odkażanie ula kwasem mrówkowym wymaga stałej kontroli ilości odparowywanego kwasu. Nie powinna ona w przypadku jednego korpusu przekraczać dawki 13 mililitrów na dobę. Aby odparować kwas można użyć fabrycznych lub domowych zestawów. Zanim podamy do ula dozowniki z kwasem, warto je najpierw dobrze schłodzić – dzięki temu już w ulu parowanie będzie przebiegało powoli i stopniowo, a nie gwałtownie i intensywnie. Zbyt duże dawki oparów kwasu mrówkowego może bowiem osłabiać pszczoły, a także powodować ich niepokój, a nawet agresję. Pamiętajmy, że podczas stosowania kwasu mrówkowego zawsze należy przestrzegać zaleceń dotyczących ilości podawanego kwasu, częstotliwości jego używania oraz czasu, w jakim działa on we wnętrzu ula.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 85, s. 589-560

Zobacz również:

Kwas mrówkowy - lek na warrozę

Jak stosować kwas mrówkowy?

Skuteczność kwasu mrówkowego w walce z warrozą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6855

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie