Portal Pszczelarski

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Na zdjęciu: pszczelarze podczas pracy. Źródło zdjęcia: cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000e5UTLQvOhpw/s/850/850/Urban-Honeybee-in-Paris019.jpg

kwas mrówkowy stosowanie kwasu mrówkowego opary kwasu mrówkowego środki bezpieczeństwa przy stosowaniu kwasu mrówkowego zwalczanie warrozy Varroa destructor BHP w pszczelarstwie

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Kwas mrówkowy jest skutecznym środkiem do walki z warrozą w rodzinie pszczelej. Niestety, podobnie jak inne kwasy organiczne, ma opary, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Warto więc przy jego stosowaniu zachować wszelkie środki ostrożności.

Podczas stosowania kwasu mrówkowego warto pamiętać, że jego pary są cięższe od powietrza, a przy tym żrące. Dlatego napełnianie dozowników, które później wstawimy do uli, powinno odbywać się na świeżym powietrzu. Opary atakują układ oddechowy Varroa destructor, dlatego należy zadbać o to, by nie zaatakowały układu oddechowego pszczelarza. Bardzo ważne jest, by podczas prac z kwasem mrówkowym pszczelarz był odpowiednio ubrany – musi mieć okulary ochronne, maskę z pochłaniaczem, gumowe rękawice oraz odzież z długim rękawem – kwas mrówkowy w kontakcie ze skóra może powodować naprawdę spore oparzenia.

Odkażanie ula kwasem mrówkowym wymaga stałej kontroli ilości odparowywanego kwasu. Nie powinna ona w przypadku jednego korpusu przekraczać dawki 13 mililitrów na dobę. Aby odparować kwas można użyć fabrycznych lub domowych zestawów. Zanim podamy do ula dozowniki z kwasem, warto je najpierw dobrze schłodzić – dzięki temu już w ulu parowanie będzie przebiegało powoli i stopniowo, a nie gwałtownie i intensywnie. Zbyt duże dawki oparów kwasu mrówkowego może bowiem osłabiać pszczoły, a także powodować ich niepokój, a nawet agresję. Pamiętajmy, że podczas stosowania kwasu mrówkowego zawsze należy przestrzegać zaleceń dotyczących ilości podawanego kwasu, częstotliwości jego używania oraz czasu, w jakim działa on we wnętrzu ula.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 85, s. 589-560

Zobacz również:

Kwas mrówkowy - lek na warrozę

Jak stosować kwas mrówkowy?

Skuteczność kwasu mrówkowego w walce z warrozą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10080

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!


  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

SKN Apis

SKN Apis

Partner serwisu

Studenckie Koło Naukowe "Apis" funkcjonuje na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, kierując swoje działania do wszystkich miłośników owadów użytkowych.

Zbiórka nasion i sadzonek roślin miododajnych i pyłkodajnych. SKN Apis 2016

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Koło Pszczelarzy w Mińsku Mazowieckim

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska założona przed II wojną światową działająca głównie na terenie powiatu mińskiego, ale zrzeszająca również pszczelarzy z innych rejonów. Celem Koła jest prowadzenie wszechstronnej działalności na rzecz pszczelarstwa i ekologii. Duży nacisk kładziony jest na edukację pszczelarzy jak również poszerzanie świadomości dzieci i młodzieży o roli pszczół w ekosystemie.

I Mazowiecka Konferencja Pszczelarska w Mińsku Mazowieckim

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Słodka sałatka z kurczakiem

Pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi