Portal Pszczelarski

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Na zdjęciu: pszczelarze podczas pracy. Źródło zdjęcia: cdn.c.photoshelter.com/img-get/I0000e5UTLQvOhpw/s/850/850/Urban-Honeybee-in-Paris019.jpg

kwas mrówkowy stosowanie kwasu mrówkowego opary kwasu mrówkowego środki bezpieczeństwa przy stosowaniu kwasu mrówkowego zwalczanie warrozy Varroa destructor BHP w pszczelarstwie

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Kwas mrówkowy jest skutecznym środkiem do walki z warrozą w rodzinie pszczelej. Niestety, podobnie jak inne kwasy organiczne, ma opary, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Warto więc przy jego stosowaniu zachować wszelkie środki ostrożności.

Podczas stosowania kwasu mrówkowego warto pamiętać, że jego pary są cięższe od powietrza, a przy tym żrące. Dlatego napełnianie dozowników, które później wstawimy do uli, powinno odbywać się na świeżym powietrzu. Opary atakują układ oddechowy Varroa destructor, dlatego należy zadbać o to, by nie zaatakowały układu oddechowego pszczelarza. Bardzo ważne jest, by podczas prac z kwasem mrówkowym pszczelarz był odpowiednio ubrany – musi mieć okulary ochronne, maskę z pochłaniaczem, gumowe rękawice oraz odzież z długim rękawem – kwas mrówkowy w kontakcie ze skóra może powodować naprawdę spore oparzenia.

Odkażanie ula kwasem mrówkowym wymaga stałej kontroli ilości odparowywanego kwasu. Nie powinna ona w przypadku jednego korpusu przekraczać dawki 13 mililitrów na dobę. Aby odparować kwas można użyć fabrycznych lub domowych zestawów. Zanim podamy do ula dozowniki z kwasem, warto je najpierw dobrze schłodzić – dzięki temu już w ulu parowanie będzie przebiegało powoli i stopniowo, a nie gwałtownie i intensywnie. Zbyt duże dawki oparów kwasu mrówkowego może bowiem osłabiać pszczoły, a także powodować ich niepokój, a nawet agresję. Pamiętajmy, że podczas stosowania kwasu mrówkowego zawsze należy przestrzegać zaleceń dotyczących ilości podawanego kwasu, częstotliwości jego używania oraz czasu, w jakim działa on we wnętrzu ula.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 85, s. 589-560

Zobacz również:

Kwas mrówkowy - lek na warrozę

Jak stosować kwas mrówkowy?

Skuteczność kwasu mrówkowego w walce z warrozą

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 9394

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Nan-e qandi

Ser Brie w cieście francuskim z dodatkiem miodu

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Linia pszczół car: T

Warunki mechanizmu "Wsparcie Rynku Produktów Pszczelich" 2014/2015, 2015/2016

Budowa pszczoły miodnej - tułów i nogi