Portal Pszczelarski

Jak stosować kwas mrówkowy?

Na zdjęciu: ramka z dozownikiem. Źródło zdjęcia: bienenzuchtbedarf-seip.de/images/product_images/popup_images/nassenheiderverdunsterclassic_2.jpg

kwas mrówkowy stosowanie kwasu mrówkowego warroza Varroa destructor zwalczanie warrozy odkażanie ula

Jak stosować kwas mrówkowy?

Kwas mrówkowy jest jednym z kwasów organicznych powszechnie wykorzystywanych do zwalczania warrozy. Podobnie, jak w przypadku innych kwasów, trzeba go jednak stosować w czasie, gdy pszczoły nie latają na pożytki towarowe i gdy w ulu nie ma czerwia.

Odkażanie ula zainfekowanego kwasem mrówkowym polega na poddaniu wnętrza jego oparom. W tym celu stosuje się kwas o odpowiednim stężeniu – najlepiej 65 procent. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, trzeba w ciągu doby odparowywać od 7 do 10 gramów kwasu mrówkowego na jeden korpus ula. Para unosi się wewnątrz ula i atakuje układ oddechowy Varroa destructor, co w rezultacie powoduje powolne wyginięcie pasożyta.

Zabieg odkażania kwasem mrówkowym należy wykonywać przy otwartym wylocie ula w odpowiedniej temperaturze otoczenia. Odkażania kwasem mrówkowym nie stosujemy, gdy na dworze jest mniej niż 12 lub więcej niż 25 stopni Celsjusza. Wyższe i niższe temperatury mogą znacznie osłabiać efektywność kwasu, przez co zabiegi nie przyniosą oczekiwanego rezultatu. Aby skuteczność działania kwasu była optymalna, zabieg należy przeprowadzić dwukrotnie. Pierwsze odkażanie przeprowadzamy od razu po głównym miodobraniu. Wtedy stosuje się słabszy roztwór kwasu w ilości około 100 mililitrów na jeden korpus ula lub, w przypadku użycia dozownika, około 180 mililitrów na dwa korpusy. Kolejny zabieg przeprowadzamy dopiero po zakończeniu jesiennego podkarmiania pszczół na przełomie września i października. Odkażanie powinno trwać od 10 dni do dwóch tygodni, pod warunkiem, że temperatura otoczenia w tym czasie nie spadnie poniżej 12 stopni Celsjusza.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 85, s. 589

Zobacz również:

Kwas mrówkowy - lek na warrozę

Skuteczność kwasu mrówkowego w walce z warrozą

Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?

Jak stosować kwas mrówkowy?

Kwas mrówkowy jest jednym z kwasów organicznych powszechnie wykorzystywanych do zwalczania warrozy. Podobnie, jak w przypadku innych kwasów, trzeba go jednak stosować w czasie, gdy pszczoły nie latają na pożytki towarowe i gdy w ulu nie ma czerwia.

Odkażanie ula zainfekowanego kwasem mrówkowym polega na poddaniu wnętrza jego oparom. W tym celu stosuje się kwas o odpowiednim stężeniu – najlepiej 65 procent. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, trzeba w ciągu doby odparowywać od 7 do 10 gramów kwasu mrówkowego na jeden korpus ula. Para unosi się wewnątrz ula i atakuje układ oddechowy Varroa destructor, co w rezultacie powoduje powolne wyginięcie pasożyta.

Zabieg odkażania kwasem mrówkowym należy wykonywać przy otwartym wylocie ula w odpowiedniej temperaturze otoczenia. Odkażania kwasem mrówkowym nie stosujemy, gdy na dworze jest mniej niż 12 lub więcej niż 25 stopni Celsjusza. Wyższe i niższe temperatury mogą znacznie osłabiać efektywność kwasu, przez co zabiegi nie przyniosą oczekiwanego rezultatu. Aby skuteczność działania kwasu była optymalna, zabieg należy przeprowadzić dwukrotnie. Pierwsze odkażanie przeprowadzamy od razu po głównym miodobraniu. Wtedy stosuje się słabszy roztwór kwasu w ilości około 100 mililitrów na jeden korpus ula lub, w przypadku użycia dozownika, około 180 mililitrów na dwa korpusy. Kolejny zabieg przeprowadzamy dopiero po zakończeniu jesiennego podkarmiania pszczół na przełomie września i października. Odkażanie powinno trwać od 10 dni do dwóch tygodni, pod warunkiem, że temperatura otoczenia w tym czasie nie spadnie poniżej 12 stopni Celsjusza.

Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 85, s. 589

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 53258

Komentarze z forum pszczelarskiego

wieslawpaleta 2020-10-14 12:36:00

Ja używam biomus. Na warroze działa dobrze

wieslawpaleta 2020-10-14 12:36:44

Oczywiście jeszcze dozownik

pozdrawiam każdego pszczelarza! Wiesio



  Współpracują z portalem:

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Pszczelarz, właściciel serwisu www.pogodnypiatek.pl, w którym prowadzi blog pszczelarski i zamieszcza nakręcone przez siebie filmy. Jeden z autorów dwumiesięcznika „Pasieka”, organizator konferencji pszczelarskich, wykładowca.

I Konferencja Pszczelarskiego Klubu Dyskusyjnego Pszczółka między Łodzią a Warszawą - przebieg spotkania

Targi Sadowniczo-Warzywnicze Hort-Technika z panelem pszczelarskim - relacja

III Konferencja Pszczelarska Klubu Dyskusyjnego Pszczółka - przebieg wydarzenia

Piotr Chmielewski

Piotr Chmielewski

Autor tekstów

Student Wydziału Biologii i Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Członek Ligi Ochrony Przyrody oraz Koła Naukowego Przyrodników UAM. Interesuje się ochroną przyrody i prawem ochrony środowiska.

VI Interdyscyplinarna Konferencja TYGIEL

Historia pszczelarza-sapera. Cz. 1.

Pszczoły olbrzymie i czarny miód leśny

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową