Jak stosować kwas mrówkowy?
Jak stosować kwas mrówkowy?
Kwas mrówkowy jest jednym z kwasów organicznych powszechnie wykorzystywanych do zwalczania warrozy. Podobnie, jak w przypadku innych kwasów, trzeba go jednak stosować w czasie, gdy pszczoły nie latają na pożytki towarowe i gdy w ulu nie ma czerwia.
Odkażanie ula zainfekowanego kwasem mrówkowym polega na poddaniu wnętrza jego oparom. W tym celu stosuje się kwas o odpowiednim stężeniu – najlepiej 65 procent. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, trzeba w ciągu doby odparowywać od 7 do 10 gramów kwasu mrówkowego na jeden korpus ula. Para unosi się wewnątrz ula i atakuje układ oddechowy Varroa destructor, co w rezultacie powoduje powolne wyginięcie pasożyta.
Zabieg odkażania kwasem mrówkowym należy wykonywać przy otwartym wylocie ula w odpowiedniej temperaturze otoczenia. Odkażania kwasem mrówkowym nie stosujemy, gdy na dworze jest mniej niż 12 lub więcej niż 25 stopni Celsjusza. Wyższe i niższe temperatury mogą znacznie osłabiać efektywność kwasu, przez co zabiegi nie przyniosą oczekiwanego rezultatu. Aby skuteczność działania kwasu była optymalna, zabieg należy przeprowadzić dwukrotnie. Pierwsze odkażanie przeprowadzamy od razu po głównym miodobraniu. Wtedy stosuje się słabszy roztwór kwasu w ilości około 100 mililitrów na jeden korpus ula lub, w przypadku użycia dozownika, około 180 mililitrów na dwa korpusy. Kolejny zabieg przeprowadzamy dopiero po zakończeniu jesiennego podkarmiania pszczół na przełomie września i października. Odkażanie powinno trwać od 10 dni do dwóch tygodni, pod warunkiem, że temperatura otoczenia w tym czasie nie spadnie poniżej 12 stopni Celsjusza.
Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 85, s. 589
Zobacz również:
Kwas mrówkowy - lek na warrozę
Skuteczność kwasu mrówkowego w walce z warrozą
Jakie środki bezpieczeństwa zachować przy stosowaniu kwasu mrówkowego?
Kwas mrówkowy jest jednym z kwasów organicznych powszechnie wykorzystywanych do zwalczania warrozy. Podobnie, jak w przypadku innych kwasów, trzeba go jednak stosować w czasie, gdy pszczoły nie latają na pożytki towarowe i gdy w ulu nie ma czerwia.
Odkażanie ula zainfekowanego kwasem mrówkowym polega na poddaniu wnętrza jego oparom. W tym celu stosuje się kwas o odpowiednim stężeniu – najlepiej 65 procent. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, trzeba w ciągu doby odparowywać od 7 do 10 gramów kwasu mrówkowego na jeden korpus ula. Para unosi się wewnątrz ula i atakuje układ oddechowy Varroa destructor, co w rezultacie powoduje powolne wyginięcie pasożyta.
Zabieg odkażania kwasem mrówkowym należy wykonywać przy otwartym wylocie ula w odpowiedniej temperaturze otoczenia. Odkażania kwasem mrówkowym nie stosujemy, gdy na dworze jest mniej niż 12 lub więcej niż 25 stopni Celsjusza. Wyższe i niższe temperatury mogą znacznie osłabiać efektywność kwasu, przez co zabiegi nie przyniosą oczekiwanego rezultatu. Aby skuteczność działania kwasu była optymalna, zabieg należy przeprowadzić dwukrotnie. Pierwsze odkażanie przeprowadzamy od razu po głównym miodobraniu. Wtedy stosuje się słabszy roztwór kwasu w ilości około 100 mililitrów na jeden korpus ula lub, w przypadku użycia dozownika, około 180 mililitrów na dwa korpusy. Kolejny zabieg przeprowadzamy dopiero po zakończeniu jesiennego podkarmiania pszczół na przełomie września i października. Odkażanie powinno trwać od 10 dni do dwóch tygodni, pod warunkiem, że temperatura otoczenia w tym czasie nie spadnie poniżej 12 stopni Celsjusza.
Opracowano na podstawie:
Paweł Chorbiński, Jak skutecznie zwalczać warrozę w rodzinach pszczelich?, „Życie Weterynaryjne” 2010, nr 85, s. 589
Liczba wyświetleń artykułu: 53258
Komentarze z forum pszczelarskiego
wieslawpaleta 2020-10-14 12:36:00
wieslawpaleta 2020-10-14 12:36:44
pozdrawiam każdego pszczelarza! Wiesio