Portal Pszczelarski

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Na zdjęcia udka z kurczaka z ketchupem i miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Faltyn Źródło zdjęcia: Kuchnia Krokusia

przepis z miodem miód kurczak z miodem udka z kurczaka z miodem obiad z miodem

Składniki:
-
4 udka z kurczaka,
- 2 łyżki miodu,
- 4-5 łyżek ketchupu,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- czubryca,
- sól,
- pieprz.

Przygotowanie:
Udka myjemy, osuszamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy miód, ketchup i przyprawy – mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy udka.

Wkładamy do “rękawa foliowego” i zamykamy.

Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i delikatnie rozcinamy worek (uważamy, żeby się nie poparzyć).

Ponownie wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, żeby zapiekła się skórka.

Smacznego!!!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Łosoś w musztardzie i miodzie

2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

3. Marchewka z jabłkiem i miodem

4. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 12879

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Warszawie

Partner serwisu

Organizacja pszczelarska działająca na terenie województwa mazowieckiego, zrzeszająca okoliczne koła pszczelarzy. Związek dba o edukację pszczelarzy zapraszając do Dyskusyjnego Klubu Pszczelarza ciekawych wykładowców, a poprzez swoje działania umożliwia członkom kół zaopatrzenie w matki, leki i sprzęt pszczelarski.

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Sylwia Zielińska

Sylwia Zielińska

Konsultant serwisu

Doktorantka na Uniwersytecie Rzeszowskim, członkini Koła Naukowego Technologów Żywności FERMENT. Interesuje się toksykologią żywności i zanieczyszczeniem środowiska. Dokładna analizatorka i badaczka składu chemicznego miodu. Poza uczelnią, wraz z przyjaciółką ekotesterka i propagatorka żywności ekologicznej (ekotester.pl - strona w przygotowaniu), działaczka w stowarzyszeniu oraz miłośniczka tańca i motocykli.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 2.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 1.

Jak sprawdzić rodzaj miodu? Miód spadziowy. Cz. 3.