Portal Pszczelarski

Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Na zdjęcia udka z kurczaka z ketchupem i miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Faltyn Źródło zdjęcia: Kuchnia Krokusia

przepis z miodem miód kurczak z miodem udka z kurczaka z miodem obiad z miodem

Składniki:
-
4 udka z kurczaka,
- 2 łyżki miodu,
- 4-5 łyżek ketchupu,
- 3 ząbki czosnku,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- czubryca,
- sól,
- pieprz.

Przygotowanie:
Udka myjemy, osuszamy.

Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy miód, ketchup i przyprawy – mieszamy. Tak przygotowaną marynatą smarujemy udka.

Wkładamy do “rękawa foliowego” i zamykamy.

Wkładamy do piekarnika temperatura 180 stopni na 45 minut. Po tym czasie wyciągamy i delikatnie rozcinamy worek (uważamy, żeby się nie poparzyć).

Ponownie wkładamy do piekarnika na ok 20 minut, żeby zapiekła się skórka.

Smacznego!!!

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Łosoś w musztardzie i miodzie

2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

3. Marchewka z jabłkiem i miodem

4. Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 14133

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Ciasto czekoladowe z miodem - przepis

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.