Portal Pszczelarski

Public Eye Award – zauważono problem pszczół

Na obrazku: Firmy, które otrzymały nagrodę Public Eye Award. Źródło obrazka: publiceye.ch/wp-content/uploads/2013/11/case-syngenta-logo.jpg

Public Eye Award Greenpeace Syngenta Bayer BASF neonikotynoidy

Public Eye Award – zauważono problem pszczół

Public Eye Award to nagroda przyznawana przez antyglobalistyczą organizację. Jednak firmy, które ją otrzymują, raczej nie mają się czym chwalić – wyróżniani są bowiem ci, którzy niechlubnie wyróżniają się na arenie ochrony środowiska czy praw człowieka.

Ten mało optymistyczny ranking powstał z inicjatywy Greenpeace i jest ogłaszany co roku od 2009 roku. O przyznaniu nagrody decydują zarówno eksperci z danej dziedziny, jak i internauci z całego świata. Niezbyt miłe wyróżnienie ma za zadanie przypomnieć przede wszystkim wielkim światowym koncernom, że zadaniem ekonomii jest służenie człowiekowi, a nie powodowanie destrukcji wokół niego.

Tegoroczna nagroda Public Eye Award zwraca uwagę na wiele ogólnoświatowych problemów, także na problem pszczół jako gatunku zagrożonego, któremu szkodzą przede wszystkim ludzie. Na drugim miejscu tego niechlubnego rankingu znalazła się Syngenta, Bayer i BASF. Jest to zbiorowa nagroda dla międzynarodowych koncernów które produkują skuteczne środki zwalczania roślin, między innymi specjalne pestycydy neonikotynoidy, które w zwalczaniu szkodników roślin są naprawdę doskonałe. Mają jednak jedną wadę – są szkodliwe, wręcz zabójcze dla pszczół. Na polach, na których używane są te środki można zauważyć masowe ginięcie pszczół. Co więcej, firmy te nie tylko nie poczuwają się do odpowiedzialności, ale też stoją na stanowisku, że ginięcie pszczół jest spowodowane niewłaściwym stosowaniem środków przez rolników lub innymi pszczelimi chorobami. Tymczasem większość badaczy i naukowców jest zdania, że neonikotynoidy mają bezpośredni wpływ na wielkość populacji wszystkich owadów zapylających, nie tylko pszczół.

Zobacz również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Przyczyny ginięcia pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2427

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-01 09:26:37

Shame on you Bayer!

mlody_pszczelarz 2014-02-02 13:52:23

hehheheh



  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Serniczki z malinami i miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Krem bananowo-owsiany z miodem

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową