Portal Pszczelarski

Public Eye Award – zauważono problem pszczół

Na obrazku: Firmy, które otrzymały nagrodę Public Eye Award. Źródło obrazka: publiceye.ch/wp-content/uploads/2013/11/case-syngenta-logo.jpg

Public Eye Award Greenpeace Syngenta Bayer BASF neonikotynoidy

Public Eye Award – zauważono problem pszczół

Public Eye Award to nagroda przyznawana przez antyglobalistyczą organizację. Jednak firmy, które ją otrzymują, raczej nie mają się czym chwalić – wyróżniani są bowiem ci, którzy niechlubnie wyróżniają się na arenie ochrony środowiska czy praw człowieka.

Ten mało optymistyczny ranking powstał z inicjatywy Greenpeace i jest ogłaszany co roku od 2009 roku. O przyznaniu nagrody decydują zarówno eksperci z danej dziedziny, jak i internauci z całego świata. Niezbyt miłe wyróżnienie ma za zadanie przypomnieć przede wszystkim wielkim światowym koncernom, że zadaniem ekonomii jest służenie człowiekowi, a nie powodowanie destrukcji wokół niego.

Tegoroczna nagroda Public Eye Award zwraca uwagę na wiele ogólnoświatowych problemów, także na problem pszczół jako gatunku zagrożonego, któremu szkodzą przede wszystkim ludzie. Na drugim miejscu tego niechlubnego rankingu znalazła się Syngenta, Bayer i BASF. Jest to zbiorowa nagroda dla międzynarodowych koncernów które produkują skuteczne środki zwalczania roślin, między innymi specjalne pestycydy neonikotynoidy, które w zwalczaniu szkodników roślin są naprawdę doskonałe. Mają jednak jedną wadę – są szkodliwe, wręcz zabójcze dla pszczół. Na polach, na których używane są te środki można zauważyć masowe ginięcie pszczół. Co więcej, firmy te nie tylko nie poczuwają się do odpowiedzialności, ale też stoją na stanowisku, że ginięcie pszczół jest spowodowane niewłaściwym stosowaniem środków przez rolników lub innymi pszczelimi chorobami. Tymczasem większość badaczy i naukowców jest zdania, że neonikotynoidy mają bezpośredni wpływ na wielkość populacji wszystkich owadów zapylających, nie tylko pszczół.

Zobacz również:

Masowe ginięcie pszczół, czyli CCD

Przyczyny ginięcia pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2154

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-02-01 09:26:37

Shame on you Bayer!

mlody_pszczelarz 2014-02-02 13:52:23

hehheheh



  Współpracują z portalem:

Enactus WSZiB

Enactus WSZiB

Partner serwisu

Zespół międzynarodowej organizacji studenckiej Enactus przy Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu. Jego głównym obszarem działalności jest planowanie i realizacja projektów o charakterze edukacyjno-biznesowym w ramach społecznie odpowiedzialnego biznesu (CSR).

Bee Power i Enactus WSZiB nagrodzony w konkursie! Cz. 1.

BeePower - prelekcja p. Adriana Suszki. Cz. 2.

Kolejny krok w ratowaniu pszczół!

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Agata Wojtuń oraz Agnieszka Strózik

Koordynatorki projektu "Pszczoły w szkole"

"Pszczoły w szkole" to projekt realizowany w Katolickiej Szkołe Podstawowej SPSK im. Jana Pawła II w Chojnach i nagrodzony w konkursie grantowym "Z Kujawskim pomagamy pszczołom".

Szkolny Dzień Pszczoły

Młodzi detektywi szukają miejsc przyjaznych pszczołom

Pszczoły w szkole w czerwcu

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Podział miodów pitnych