Portal Pszczelarski

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Na zdjęciu zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym. Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu

przepis z miodem miód sałata z dressingiem miodowo-musztardowym dressing miodowo-musztardowy dodatek do obiadu z miodem sałatka z miodem

Kolorowa, pachnąca, świeża i chrupiąca. Zielona sałata ze smacznym dressingiem bogata w całą paletę witamin. Jeśli podacie taką sałatę gościom, to gwarantuję Wam, że będą zadowoleni i…wrócą po więcej :)

Składniki na 4-6 porcji:
-
200 g mieszanki sałat (takiej, jaką lubicie najbardziej),
- 1 duży pomidor,
- 5-6 cm ogórka,
- 2 dojrzałe gruszki,
- 20 dag wędzonego fileta z kurczaka,
- ser mozzarella,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 7 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1,5 łyżki płynnego miodu,
- 1,5 łyżki musztardy,
- 2 łyżki pestek z dyni,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- bagietka do podania,
- przyprawy: pieprz, sól.

Wykonanie - sałata:
Podrzyj na drobniejsze kawałki sałaty, a ogórka, pomidora, gruszki oraz paprykę pokrój w paski. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, a kurczaka w cienkie, mniejsze plastry. Wrzuć wszystko do dużej miski.

Wykonanie - sos:
Do małego słoika wlej ocet, miód, oliwę oraz dodaj musztardę, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj energicznie wszystkie składniki, podobnie, jak shakerem:-).

Polej sałatę przygotowanym sosem. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni do momentu, aż lekko zbrązowieją. Posyp nimi od razu sałatkę. Słyszycie to skwierczenie? Uwielbiam ten dźwięk :). Ja podaję sałatę z bagietką.
Smacznego :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Skrzydełka z miodem i chilli

2. Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

3. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

4. Szaszłyki z marynatą miodową

Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7699

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Fundacja Nasza Ziemia

Fundacja Nasza Ziemia

Partner serwisu

Organizacja pozarządowa założona w 1994 roku. Realizuje cele mające status pożytku publicznego, specjalizując się w edukacji ekologicznej i obywatelskiej.

Konkurs grantowy - Z Kujawskim pomagamy pszczołom

Wyniki konkursu grantowego Z Kujawskim pomagamy pszczołom II

Wyniki konkursu grantowego - z Kujawskim pomagamy pszczołom

Arboretum Inspiruje

Arboretum Inspiruje

Partner serwisu

Projekt edukacyjny realizowany w Gimnazjum Publicznym nr 1 im. Ks. Jana Twardowskiego w Czechowicach-Dziedzicach. W tym roku działania projektowe skupiają się wokół pszczół. Projekt jest laureatem konkursu grantowego „Z Kujawskim pomagam pszczołom”. Więcej na Facebook'u: Arboretum-Inspiruje

Kolorowanka o pszczołach dziełem gimnazjalistek

Arboretum Inspiruje podczas Święta Pszczół

Arboretum Inspiruje do pomagania pszczołom

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Kaczka w marynacie korzennej pieczona w miodzie pitnym

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Szaszłyki z marynatą miodową

Skrzydełka z miodem i chili