Portal Pszczelarski

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Na zdjęciu zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym. Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu

przepis z miodem miód sałata z dressingiem miodowo-musztardowym dressing miodowo-musztardowy dodatek do obiadu z miodem sałatka z miodem

Kolorowa, pachnąca, świeża i chrupiąca. Zielona sałata ze smacznym dressingiem bogata w całą paletę witamin. Jeśli podacie taką sałatę gościom, to gwarantuję Wam, że będą zadowoleni i…wrócą po więcej :)

Składniki na 4-6 porcji:
-
200 g mieszanki sałat (takiej, jaką lubicie najbardziej),
- 1 duży pomidor,
- 5-6 cm ogórka,
- 2 dojrzałe gruszki,
- 20 dag wędzonego fileta z kurczaka,
- ser mozzarella,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 7 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1,5 łyżki płynnego miodu,
- 1,5 łyżki musztardy,
- 2 łyżki pestek z dyni,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- bagietka do podania,
- przyprawy: pieprz, sól.

Wykonanie - sałata:
Podrzyj na drobniejsze kawałki sałaty, a ogórka, pomidora, gruszki oraz paprykę pokrój w paski. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, a kurczaka w cienkie, mniejsze plastry. Wrzuć wszystko do dużej miski.

Wykonanie - sos:
Do małego słoika wlej ocet, miód, oliwę oraz dodaj musztardę, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj energicznie wszystkie składniki, podobnie, jak shakerem:-).

Polej sałatę przygotowanym sosem. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni do momentu, aż lekko zbrązowieją. Posyp nimi od razu sałatkę. Słyszycie to skwierczenie? Uwielbiam ten dźwięk :). Ja podaję sałatę z bagietką.
Smacznego :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Skrzydełka z miodem i chilli

2. Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

3. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

4. Szaszłyki z marynatą miodową

Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 8697

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Marcin Balana

Marcin Balana

Redaktor serwisu PortalPszczelarski.pl

Doktorant na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu. Punktualny, towarzyski, zawsze z milionem nowych pomysłów, które stale przybliża użytkownikom portalu PortalPszczelarski.pl

XVI Targi Pszczelarskie i Tradycyjnej Żywności w Karczowiskach

Przekaż 1% podatku dla niepełnosprawnych rodziców

XXXIX Miodobranie Kurpiowskie w Myszyńcu