Portal Pszczelarski

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Na zdjęciu zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym. Autorka zdjęcia: Agata Kurzajak Źródło zdjęcia: Ziarenka Pieprzu

przepis z miodem miód sałata z dressingiem miodowo-musztardowym dressing miodowo-musztardowy dodatek do obiadu z miodem sałatka z miodem

Kolorowa, pachnąca, świeża i chrupiąca. Zielona sałata ze smacznym dressingiem bogata w całą paletę witamin. Jeśli podacie taką sałatę gościom, to gwarantuję Wam, że będą zadowoleni i…wrócą po więcej :)

Składniki na 4-6 porcji:
-
200 g mieszanki sałat (takiej, jaką lubicie najbardziej),
- 1 duży pomidor,
- 5-6 cm ogórka,
- 2 dojrzałe gruszki,
- 20 dag wędzonego fileta z kurczaka,
- ser mozzarella,
- 0,5 czerwonej papryki,
- 7 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra virgin,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 1,5 łyżki płynnego miodu,
- 1,5 łyżki musztardy,
- 2 łyżki pestek z dyni,
- 2 łyżki pestek słonecznika,
- bagietka do podania,
- przyprawy: pieprz, sól.

Wykonanie - sałata:
Podrzyj na drobniejsze kawałki sałaty, a ogórka, pomidora, gruszki oraz paprykę pokrój w paski. Mozzarellę pokrój w drobną kostkę, a kurczaka w cienkie, mniejsze plastry. Wrzuć wszystko do dużej miski.

Wykonanie - sos:
Do małego słoika wlej ocet, miód, oliwę oraz dodaj musztardę, a także sól i pieprz do smaku. Wymieszaj energicznie wszystkie składniki, podobnie, jak shakerem:-).

Polej sałatę przygotowanym sosem. Pestki dyni i słonecznika upraż na suchej patelni do momentu, aż lekko zbrązowieją. Posyp nimi od razu sałatkę. Słyszycie to skwierczenie? Uwielbiam ten dźwięk :). Ja podaję sałatę z bagietką.
Smacznego :)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Skrzydełka z miodem i chilli

2. Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

3. Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

4. Szaszłyki z marynatą miodową

Odwiedź również mój blog Ziarenka Pieprzu

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 10298

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Słodka sałatka z kurczakiem

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ciasteczka imbirowe z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Ogórki z miodem