Portal Pszczelarski

Jak zbudować ul Dadanta? - poddasze, dennica, nadstawka i daszek

Na obrazku: rysunek techniczny ula Dadanta leżaka. Źródło obrazka: Encyklopedia pszczelarska, Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 1989, s. 224.

ul Dadanta budowa ula Dadanta wymiary ula Dadanta poddasze ula Dadanta wymiary poddasza ula Dadanta dennica ula Dadanta wymiary dennicy ula Dadanta nadstawka ula Dadanta wymiary nadstawki ula Dadanta daszek ula daszek ula Dadanta wymiary daszka ula Dadanta ramka ula Dadanta wymiary ramki ula Dadanta przegroda ula Dadanta wymiary przegrody ula Dadanta ścieśniacz gniazda ula Dadanta wymiary ścieśniacza gniazda ula Dadanta beleczka powałkowa ula Dadanta wymiary beleczki powałkowej ula Dadanta poddasze dennica nadstawka daszek ramka przegroda ścieśniacz gniazda beleczka powałkowa

Jak zbudować ul Dadanta?

Poddasze, dennica, nadstawka
Gdy korpus jest już gotowy, czas na wykonanie poddasza. Ma ono 90 mm wysokości i stanowi przedłużenie zewnętrznej ściany przedniej i tylnej oraz ścian bocznych. Na dole ula trzeba wykonać dennicę. Powinna być ona podwójna, mieć 70 mm grubości. Wykonuje się ją z desek o grubości 17 mm i wypełnia materiałem izolacyjnym. Takie same deski, jak do dennicy, możemy wykorzystać do wykonania nadstawki. Jej wewnętrzne wymiary to: 450 mm szerokości, 526 mm długości oraz 165 mm wysokości. W jej dłuższych bokach trzeba wyciąć wręgi do zawieszania ramek, o wymiarach takich samych, jak to zrobiliśmy w ścianach korpusu. Nadstawkę stawia się wewnątrz poddasza na korpusie gniazdowym. Bardzo ważne jest, by wszystkich wymiarów pilnować z dokładnością do jednego milimetra – tylko wtedy wszystkie elementy ula będą do siebie idealnie dopasowane.

Daszek
Gdy inne elementy konstrukcji ula są już gotowe, czas na wykonanie daszku. Powinien być on dwuspadowy, ale o niewielkim kącie nachylenia. Aby go uszczelnić, warto całą powierzchnię pokryć papą bitumiczną. Można też wykorzystać któreś z nowocześniejszych materiałów na szczelne pokrycia dachowe. Ramkę daszka wykonuje się z desek o grubości 17 mm. Powinna mieć ona 104 mm wysokości. Daszek na poddaszu opierać się powinien za pomocą dwóch listew, przybitych od wewnątrz do bocznych ścian ramy.

Elementy wewnątrz ula Dadanta
Jeśli wszystkie elementy zewnętrznej obudowy ula są już gotowe, czas zabrać się za wykonywanie elementów wewnątrz konstrukcji. Po pierwsze – ramki. Są one szeroko-niskie i mają wymiary 450 x 300 mm. W ulu Dadanta powinno być ich 15. W nadstawce powinny znajdować się ramki poszerzone o wymiarach 435 x 145 mm w ilości 11 sztuk. Oprócz ramek na wyposażeniu ula powinny znajdować się także dodatkowe elementy, takie jak:
- ruchoma i szczelna drewniana przegroda wykonana z desek o grubości 15 mm
- dwa ścieśniacze gniazda – powinny być o 8 mm niższe od wewnętrznej wysokości korpusu
- beleczki powałkowe – 25 sztuk do gniazda i nadstawki o wymiarach: 470 x 10 x 10.

Opracowano na podstawie:
Mieczysław Janieszewski, Ule, sprzęt i budowle pasieczne, Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa 2014, s. 87-91

Zobacz również:

Jak zbudować ul Dadanta? - przygotowanie do budowy oraz korpus gniazdowy

Ul Dadanta - podstawowe informacje

Ul Dadanta - historia powstania oraz wymiary pierwowzoru

Ul Dadanta - zalety i wady

Ul wielkopolski a ul Dadanta

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 34925

Komentarze z forum pszczelarskiego

wieslawpaleta 2020-10-15 14:40:19

Ja mam same wielkopolskie. I zastanawiam się czy właśnie nie kupić dadanta.
Pozdrawiam każdego pszczelarza. Wiesław Paleta

  Ostatnio na forum:



  Współpracują z portalem:

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Tartaletki na słodko z bananami i czekoladą

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Morfologia murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Ciasteczka lekko miodowe

Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami