Portal Pszczelarski

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Na zdjęciu: Pierniczki z miodem na święta. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód piernik z miodem pierniczki z miodem ciastka z miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

Nie odkładajcie świątecznego "pierniczenia" na ostatnią chwilę, bo pierniczki nie zdążą "odpocząć" i będą twarde. Jeśli jednak się zagapicie, zawsze jest ratunek – możecie włożyć do puszki z pierniczkami cząstki świeżego jabłka (należy je zmieniać codziennie), z których ciasteczka naciągną wilgoci.

Składniki:
- 1 szklanka mąki,
- 0,5 szklanki cukru,
- 0,5 szklanki miodu,
- 1/3 kostki masła,
- 1 łyżeczka sody,
- 2 łyżki przyprawy korzennej.

Wykonanie:
Miód, cukier i masło wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu (uważamy, żeby nie zagotować, bo pierniczki będą zbyt twarde). Masę odstawiamy do wystudzenia.

Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Tak przygotowane suche składniki dosypujemy stopniowo do masy miodowej. Wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Schłodzone ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy. Wycinamy pierniczki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem) blaszce. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 7-12 minut (w zależności od grubości pierniczków). Pierniczki są gotowe, gdy są zrumienione i jeszcze lekko miękkie. Po wyjęciu z piekarnika, od razu zdejmujemy je z blachy. Możemy udekorować po całkowitym wystudzeniu.

Przechowujemy w szczelnym pojemniku (np. puszce) przynajmniej przez tydzień.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3509

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Mirka Lenarcik

Mirka Lenarcik

Autorka tekstów oraz bloga mirosixgotuje.blox.pl

Ukończyła archeologię i anglistykę we Wrocławiu oraz studia doktoranckie w Niemczech. Oprócz gotowania największa pasja to kultura Iranu oraz historia.

Bastani – perskie lody szafranowe

Chleb z szafranem i miodem

Surówka z kiszonej kapusty z miodem i pomarańczą

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie