Portal Pszczelarski

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Na zdjęciu: Pierniczki z miodem na święta. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód piernik z miodem pierniczki z miodem ciastka z miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Pierniczki według tego przepisu powinny poleżeć przynajmniej tydzień przed świętami. Należy zamknąć je w szczelnym pojemniku (np. w puszce). Jeśli dwa dni przed Świętami pierniczki będą według Was wciąż zbyt twarde, wystarczy włożyć do pojemnika ćwiartkę świeżego jabłka i pozostawić na kilkanaście godzin.

Składniki:
- 700 g mąki,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 120 g miękkiej margaryny.

Wykonanie:
Miód, cukier i przyprawę rozpuszczamy w garnuszku. Uważamy, żeby nie zagotować składników, bo przez to pierniczki będą bardzo twarde. Masę miodową odstawiamy do wystudzenia.

Do ostudzonej masy miodowej dodajemy margarynę i jajko, mieszamy. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i błyszczące). Od razu wykładamy ciasto na stolnicę, obsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy pierniczki.

Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 7-12 minut. Pierniczki trzeba obserwować, bo łatwo przegapić moment wyjęcia. Gotowe ciasteczka  powinny być zrumienione i odrobinę miękkie (po wyjęciu z piekarnika zrobią się kruche). Zdejmujemy z blaszki. Po całkowitym ostudzeniu możemy udekorować.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3928

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu

Historia pasieki rodzinnej Netczuków

Hodowla murarki ogrodowej (Osmia rufa L.)

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski