Portal Pszczelarski

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Na zdjęciu: Pierniczki z miodem na święta. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód piernik z miodem pierniczki z miodem ciastka z miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Pierniczki według tego przepisu powinny poleżeć przynajmniej tydzień przed świętami. Należy zamknąć je w szczelnym pojemniku (np. w puszce). Jeśli dwa dni przed Świętami pierniczki będą według Was wciąż zbyt twarde, wystarczy włożyć do pojemnika ćwiartkę świeżego jabłka i pozostawić na kilkanaście godzin.

Składniki:
- 700 g mąki,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 120 g miękkiej margaryny.

Wykonanie:
Miód, cukier i przyprawę rozpuszczamy w garnuszku. Uważamy, żeby nie zagotować składników, bo przez to pierniczki będą bardzo twarde. Masę miodową odstawiamy do wystudzenia.

Do ostudzonej masy miodowej dodajemy margarynę i jajko, mieszamy. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i błyszczące). Od razu wykładamy ciasto na stolnicę, obsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy pierniczki.

Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 7-12 minut. Pierniczki trzeba obserwować, bo łatwo przegapić moment wyjęcia. Gotowe ciasteczka  powinny być zrumienione i odrobinę miękkie (po wyjęciu z piekarnika zrobią się kruche). Zdejmujemy z blaszki. Po całkowitym ostudzeniu możemy udekorować.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3718

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie

Tadeusz Netczuk

Tadeusz Netczuk

Autor tekstów

Doświadczony pszczelarz. Chowem pszczół zajmuje się od 1970 r. Obecnie jego pasieka zlokalizowana jest w ROD Bielany we Wrocławiu.

Zabezpieczenie pszczoły murarki (Osmia rufa L.) przed zimą

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.) - Podstawowe informacje

Ciasto czekoladowe z miodem – komentarz do przepisu