Portal Pszczelarski

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Na zdjęciu: Pierniczki z miodem na święta. Autorka zdjęcia: Ewelina Rękawek Źródło zdjęcia: Pyszne Wege

przepis z miodem miód piernik z miodem pierniczki z miodem ciastka z miodem

Pierniczki z miodem na święta - wersja 1

Pierniczki według tego przepisu powinny poleżeć przynajmniej tydzień przed świętami. Należy zamknąć je w szczelnym pojemniku (np. w puszce). Jeśli dwa dni przed Świętami pierniczki będą według Was wciąż zbyt twarde, wystarczy włożyć do pojemnika ćwiartkę świeżego jabłka i pozostawić na kilkanaście godzin.

Składniki:
- 700 g mąki,
- 3/4 szklanki miodu,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki przyprawy do piernika,
- 120 g miękkiej margaryny.

Wykonanie:
Miód, cukier i przyprawę rozpuszczamy w garnuszku. Uważamy, żeby nie zagotować składników, bo przez to pierniczki będą bardzo twarde. Masę miodową odstawiamy do wystudzenia.

Do ostudzonej masy miodowej dodajemy margarynę i jajko, mieszamy. Następnie wsypujemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Wyrabiamy ciasto (powinno być gładkie i błyszczące). Od razu wykładamy ciasto na stolnicę, obsypujemy mąką, wałkujemy i wycinamy pierniczki.

Wycięte pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papier smarujemy masłem). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 7-12 minut. Pierniczki trzeba obserwować, bo łatwo przegapić moment wyjęcia. Gotowe ciasteczka  powinny być zrumienione i odrobinę miękkie (po wyjęciu z piekarnika zrobią się kruche). Zdejmujemy z blaszki. Po całkowitym ostudzeniu możemy udekorować.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Torcik naleśnikowy z miodem

2. Szarlotka z karmelizowanymi migdałami

3. Nugat z orzechami, żurawiną i miodem

4. Zimowy torcik z żurawiną i kremem z białej czekolady

5. Sałata rzymska z mandarynkami i ogórkiem

6. Krążki owsiane z żurawiną i miodem

7. Amarantusowe batoniki z miodem

8. Korzenna sałatka z tofu i miodem na jabłkach

9. Krem czekoladowo-owocowy z bazylią

10. Tofu smażone w ziołach z miodem

11. Gniazda z ciasta kataifi z miodem 

12. Kuskus z warzywami, ziarnami i miodem

13. Ciasto kukurydziane z wiśniami na miodzie

14. Szpinak z gruszką, pomarańczą i miodem

15. Pierniczki z miodem na święta - wersja 2

16. Owsiane mini batoniki z białą czekoladą i miodem

17. Krem jaglany z prażonym jabłkiem, rodzynkami i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Pyszne Wege

Ewelina Rękawek

Ewelina Rękawek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga pysznewege.com

Copywriter z zawodu, górołaz i kucharka z zamiłowania, wegetarianka z przekonania.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4354

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Grzegorz Belica

Grzegorz Belica

Autor tekstów oraz Koordynator Fab Lab Łódź

Fab Lab Łódź to organizacja propagująca idee zrób to sam, samowystarczalności i rozwoju umiejętności praktycznych. Jednym z elementów jaki rozwijają jest edukacja w zakresie hodowli pszczół i roli jaką pełnią w naturze i gospodarce człowieka.

Warsztaty pszczelarskie w Fab Lab Łódź - relacja z wydarzenia

III edycja warsztatów: Sami robimy ul wielkopolski

Warsztat: Sami robimy ul wielkopolski

Renata Gasek

Renata Gasek

Autorka tekstów

Entuzjastka szeroko pojętego rękodzieła, autorka prac zamieszczonych na blogu Kocie robótki (https://kocieprace.blogspot.com/)

Pirografia (sztuka malowania ogniem) w pszczelarstwie

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Łosoś w musztardzie i miodzie

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym