Portal Pszczelarski

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Na zdjęciu filet limonkowo-miodowy z ziołami. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód filet limonkowo-miodowy filet z kurczaka z miodem drób z miodem obiad z miodem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Najprostszy sposób jaki może być na mięso to włożyć je do marynaty, a następnie wstawić do piekarnika. Bardzo lubię tak przygotowywać mięso nie tylko dlatego, że jest to mało pracochłonne, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Mięso przechodzi wszystkimi smakami marynaty, które wydostają się na zewnątrz podczas pieczenia. Jeśli lubicie połączenie kwaśnej cytryny i słodkiego miodu to polecam Wam przepis na filet limonkowo-miodowy. Można go przyrządzić z ulubionymi ziołami. Ja dodałam tymianek, ale świetnie też pasuje rozmaryn a nawet estragon.

Składniki:
-
3 filety z kurczaka,
- 1 limonka,
- 1 łyżka miodu,
- 2  łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki tymianku, rozmarynu lub estragonu (może być suszony),
- pieprz,
- sól.

Wykonanie:
Do naczynia włożyć skórkę z limonki, sok z limonki, miód, oliwę, posiekany czosnek, 1 łyżkę ziół. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć przygotowane wcześniej filety. Odstawić na godzinę do lodówki.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut (jeśli filety były przekrojone na pół, jeśli nie to około 35 min). Posypać resztą tymianku.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

7. Sos malinowo-miodowy

8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

9. Tarta z brzoskwiniami i miodem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

14. Kurczak w różowej marynacie

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek 

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 5752

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Koktajl arbuzowo-truskawkowy z miodem

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku