Portal Pszczelarski
Firma Łysoń
Firma Łysoń

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Na zdjęciu filet limonkowo-miodowy z ziołami. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód filet limonkowo-miodowy filet z kurczaka z miodem drób z miodem obiad z miodem

Filet limonkowo-miodowy z ziołami

Najprostszy sposób jaki może być na mięso to włożyć je do marynaty, a następnie wstawić do piekarnika. Bardzo lubię tak przygotowywać mięso nie tylko dlatego, że jest to mało pracochłonne, ale przede wszystkim bardzo smaczne. Mięso przechodzi wszystkimi smakami marynaty, które wydostają się na zewnątrz podczas pieczenia. Jeśli lubicie połączenie kwaśnej cytryny i słodkiego miodu to polecam Wam przepis na filet limonkowo-miodowy. Można go przyrządzić z ulubionymi ziołami. Ja dodałam tymianek, ale świetnie też pasuje rozmaryn a nawet estragon.

Składniki:
-
3 filety z kurczaka,
- 1 limonka,
- 1 łyżka miodu,
- 2  łyżki oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki tymianku, rozmarynu lub estragonu (może być suszony),
- pieprz,
- sól.

Wykonanie:
Do naczynia włożyć skórkę z limonki, sok z limonki, miód, oliwę, posiekany czosnek, 1 łyżkę ziół. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i włożyć przygotowane wcześniej filety. Odstawić na godzinę do lodówki.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut (jeśli filety były przekrojone na pół, jeśli nie to około 35 min). Posypać resztą tymianku.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

7. Sos malinowo-miodowy

8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

9. Tarta z brzoskwiniami i miodem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

14. Kurczak w różowej marynacie

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek 

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7035

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Smotrawa okazała - roślina miododajna

Pyłek kwiatowy a pyłek pszczeli

Miód - produkt pszczeli

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Sałata z grejpfrutem, serem pleśniowym i sosem winegret z miodem

Kurczak z sosem sojowym i miodem

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Śledzie w korzennej marynacie z miodem

Kruidnoten - holenderskie ekspresowe pierniczki z miodem

Sałatka kobieca Keep smiling z miodem