Portal Pszczelarski

Ryż cytrynowy z miodem

Na zdjęciu ryż cytrynowy z miodem. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód ryż cytrynowy ryż cytrynowy z miodem ryż z miodem obiad z miodem

Ryż cytrynowy z miodem

Mój przepis na pyszny ryż cytrynowy z miodem.

Składniki:
-
20 dag ryżu,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki masła,
- 2 cytryny,
- 1 limonka,
- 2 ząbki czosnku,
- mała cebula,
- 2 łyżki miodu,
- sól,
- pieprz.

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę z czosnkiem.

Ryż przepłukać i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć i zalać trzema szklankami wody. Posolić. Gotować ryż aż pochłonie wodę.

Cytryny sparzyć, pokroić na plasterki. Kilka plasterków zostawić w całości, resztę pokroić na małe kawałki.

Pozostałe masło rozgrzać z miodem, uprażyć cytryny i połączyć z ryżem. Wymieszać.

Podawać udekorowane plasterkami cytryny.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Kaczka z pieczarkami i miodem

2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Herbata z miodem na przeziębienie

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

7. Sos malinowo-miodowy

8. Tarta z brzoskwiniami i miodem

9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

13. Kurczak w różowej marynacie

14. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód) 

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Grillowana karkówka miodowa 

17. Agua fresca z borówek 

18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4007

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami

Rolada z szynki z pastą ziołową z olejem rzepakowym i morelami

Kaczka po mazursku

Malgorzata Radziszewska

Malgorzata Radziszewska

Autorka przepisów kulinarnych

Blogerka kulinarna (amku.blogspot.com), która uwielbia kuchenne eksperymenty. Z zawodu: tester aplikacji. Na co dzień: mama. W wolnych chwilach robi zdjęcia i zajmuje się promowaniem fotografii mobilnej działając w ramach Grupy Mobilni (grupamobilni.pl).

Irlandzkie bułeczki owsiane z miodem

Żeberka z rabarbarem pięciu smaków i miodem

Koktajl pietruszkowy z miodem

Martyna Walerowicz

Martyna Walerowicz

Autorka tekstów

Dziennikarz. Ukończyła studia ogrodnicze, na których zajmowała się pszczelarstwem i owadami zapylającymi.

Webinarium Kim & Jim show: I bought bees. Now what? 2016

Pszczoła na kofeinie i miód kawowy

Royalaktyna a rozwój matki pszczelej