Tarta z brzoskwiniami i miodem
Tarta z brzoskwiniami i miodem
Ostatnio doszłam do wniosku, że moim ulubionym ciastem jest jednak kruche. Jakkolwiek by go nie zrobić zawsze się uda i zawsze jest smaczne. Dzisiaj przedstawiam tartę ze wspaniałym nadzieniem ze śmietany i miodu. W połączeniu z owocami i kruchym ciastem jest to poezja smaku.
Składniki na ciasto:
- 120 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 2 żółtka,
- 200 g mąki,
- 3 łyżki mielonych migdałów,
- szczypta soli.
Składniki na nadzienie:
- 125 ml gęstej śmietany,
- 1 duże jajko,
- ekstrakt waniliowy,
- 2 łyżki miodu akacjowego,
- 4 duże brzoskwinie,
- 1 łyżka mąki,
- cukier puder (do posypania).
Wykonanie:
Masło rozetrzeć na puch, połączyć z cukrem i żółtkami, mąką, mielonymi migdałami i solą. Wyrobić gładkie ciasto.
Rozwałkować je, podsypując mąką i wyłożyć nim przygotowaną formę do tarty.
Upiec na biało w 180 stopniach przez 15 minut.
Połączyć śmietanę z ekstraktem, jajkami, miodem i mąką. Masą posmarować podpieczone ciasto, rozłożyć cząstki brzoskwiń.
Piec 30-45 minut, aż masa się zetnie i lekko ozłoci. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
10. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
12. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
16. Grillowana karkówka miodowa
18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Liczba wyświetleń artykułu: 3147
Komentarze z forum pszczelarskiego
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!