Na zdjęciu żeberka wieprzowe w sosie czosnkowo-miodowym. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku
Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym
Do przyrządzenia żeberek użyłam tego wspaniałego sosu. Czosnek i miód to smaki, które doskonale ze sobą współgrają, o czym przekonałam się nie po raz pierwszy. Żeberka marynowałam kilka godzin, po czym wstawiłam je do nagrzanego piekarnika. Aby podkręcić smak sosu wycisnęłam do niego ząbek czosnku. W ten sposób można oczywiście przyrządzić inne mięsa ale ja użyłam bardzo chudych żeberek i dlatego obiad był pyszny.
Składniki:
- 6 ładnych żeberek wieprzowych,
- 4 łyżki sosu Woh Hup,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz.
Wykonanie:
Żeberka natrzeć solą i pieprzem. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę do miski. Dodać oliwę i sos. Dokładnie wymieszać i włożyć do marynaty żeberka. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie wstawić żeberka do piekarnika i piec w 170 stopniach aż będą miękkie. U mnie było to 40 minut. Po wyłączniu piekarnika pozostawiłam jeszcze żeberka na pewnien czas.
Smacznego:)
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Kaczka z pieczarkami i miodem
2. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym
4. Herbata z miodem na przeziębienie
5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście
6. Filet limonkowo-miodowy z ziołami
8. Tarta z brzoskwiniami i miodem
9. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem
10. Marlenka - ciasto z miodem
11. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym
12. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)
13. Kurczak w różowej marynacie
14. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem
16. Grillowana karkówka miodowa
18. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli
Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy!
Drogi Użytkowniku,
informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.
Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.
Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.
W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER"
"Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."
Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.
W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.