Portal Pszczelarski

Kaczka z pieczarkami i miodem

Na zdjęciu kaczka z pieczarkami i miodem. Autorka zdjęcia: Agnieszka Koza Źródło zdjęcia: Eksplozja Smaku

przepis z miodem miód kaczka z miodem kaczka z pieczarkami i miodem drób z miodem obiad z miodem

Kaczka z pieczarkami nie jest aż tak wyjątkowym daniem. Jednak biorąc pod uwagę częstotliwość występowania kaczki na naszych stołach, może być jeszcze wciąż atrakcyjna.

Składniki:
-
4 kacze udka,
- 500 ml bulionu,
- szklanka czerwonego wina,
- olej,
- sól,
- pieprz,
- 1 łyżka majeranku,
- 1 łyżka miodu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 500 g pieczarek.

Wykonanie:
Wino, sos sojowy, miód, majeranek wymieszać. Włożyć do marynaty oczyszczone udka kacze i wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Na patelni rozgrzać olej. Osączone udka zrumienić na tłuszczu z każdej strony. Następnie wlać marynatę i bulion, zmniejszyć ogień i dusić kaczkę na małym ogniu (u mnie trwało to ok. godzinę + 15 min.)

Kiedy kaczka jest już miękka, dodać pokrojone pieczarki i dusić jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z surówką.

Smacznego:)

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Pstrąg z miodem w sosie orzechowym

2. Herbatka z miodem na przeziębienie

3. Pasta miodowo-miętowa

4. Filet limonkowo-miodowy z ziołami

5. Kaczka duszona z miodem w sosie pomarańczowym na czerwonej kapuście

6. Szynka miodowo-musztardowa z rozmarynem

7. Sos malinowo-miodowy

8. Wieprzowe polędwiczki miodowo-musztardowe

9. Tarta z brzoskwiniami i miodem

10. Marlenka - ciasto z miodem

11. Koktajl 3 razy M (Melon, Mango, Miód)

12. Kluski leniwe w sosie maślano-miodowym

13. Żeberka w sosie czosnkowo-miodowym

14. Kurczak w różowej marynacie

15. Letnia sałatka z szynką, melonem i miodem 

16. Ryż cytrynowy z miodem 

17. Grillowana karkówka miodowa 

18. Agua fresca z borówek

19. Lekko miodowa sałatka z ogórków i czerwonej cebuli

Odwiedź również mój blog: Eksplozja smaku.

Agnieszka Koza

Agnieszka Koza

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Eksplozja Smaku

Interesuje się wszystkim co jest związane z jedzeniem ale szczególną uwagę zwraca na zdrowe, racjonalne żywienie. W wolnym czasie rozwija swoje pasje którymi są: fotografia, ogrodnictwo oraz podróże.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 2650

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Pancakes cytrynowe z miodem

Gofry drożdżowe z jogurtem greckim i miodem o smaku truskawkowo-waniliowym

Jabłko w cieście z karmelizowanym słonecznikiem