Portal Pszczelarski

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Na zdjęciu kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili. Autorka zdjęcia: Magdalena Faltyn Źródło zdjęcia: Kuchnia Krokusia

przepis z miodem miód filet z kurczaka z miodem kurczak z miodem kurczak w sosie miodowo-musztardowym drób z miodem obiad z miodem

Prosty i smaczny kurczak duszony w sosie miodowo musztardowym z dodatkiem papryczki chili :) Ciekawe połączenie słodkiego miodu z ostrą musztardą i pikantną papryczką chili. Moim zdaniem ta trójka pasuje do siebie i daje nam smaczne połączenie smaków.

Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 1 ostra papryczka chili,
- ok. 1 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki mąki,
- sól, 
- pieprz.

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószyć solą i pieprzem – usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zalać bulionem, dodać musztardę i miód oraz posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Dusimy ok. 15 minut.

W 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy 2 łyżki mąki – wlewamy na patelnie i zagęszczamy sos. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dusimy ok 5 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Łosoś w musztardzie i miodzie

2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

3. Marchewka z jabłkiem i miodem

4. Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3785

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-19 17:58:24

Miałem kiedyś szanse spróbować kurczaka z podobnego przepisu i mogę śmiało go polecić! :)



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Pszczoła miodna. Liczebność roju pszczół, zachowanie i rasy

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Kaczka po mazursku

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek

Pularda w złotem kolorze z kartoflanymi kulkami