Portal Pszczelarski

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili

Na zdjęciu kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili. Autorka zdjęcia: Magdalena Faltyn Źródło zdjęcia: Kuchnia Krokusia

przepis z miodem miód filet z kurczaka z miodem kurczak z miodem kurczak w sosie miodowo-musztardowym drób z miodem obiad z miodem

Prosty i smaczny kurczak duszony w sosie miodowo musztardowym z dodatkiem papryczki chili :) Ciekawe połączenie słodkiego miodu z ostrą musztardą i pikantną papryczką chili. Moim zdaniem ta trójka pasuje do siebie i daje nam smaczne połączenie smaków.

Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 1 ostra papryczka chili,
- ok. 1 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki mąki,
- sól, 
- pieprz.

Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószyć solą i pieprzem – usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Zalać bulionem, dodać musztardę i miód oraz posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Dusimy ok. 15 minut.

W 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy 2 łyżki mąki – wlewamy na patelnie i zagęszczamy sos. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dusimy ok 5 minut.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Łosoś w musztardzie i miodzie

2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym

3. Marchewka z jabłkiem i miodem

4. Udka z kurczaka z ketchupem i miodem

Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia

Magdalena Faltyn

Magdalena Faltyn

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniakrokusia.co.uk.

Na co dzień mama, której pasją jest gotowanie, czytanie książek oraz zwiedzanie ciekawych miejsc.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 4165

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2014-01-19 17:58:24

Miałem kiedyś szanse spróbować kurczaka z podobnego przepisu i mogę śmiało go polecić! :)



  Współpracują z portalem:

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Oddziaływanie Varroa destructor na rodzinę pszczelą

Varroa destructor - znaczenie i rys historyczny

Stan warrozy w pasiekach za pomocą obserwacji osypu zimowego - badanie

Ewa Jarosz

Ewa Jarosz

autor przepisów kulinarnych i bloga dietetykwstolicy.blogspot.com

Dietetyk medyczny, blogerka kulinarna i amator fotografii. Uczy swoich pacjentów jak utrzymać zasady racjonalnego odżywiania czerpiąc przyjemność z jedzenia. Zaraża optymizmem i zdrowym podejściem do życia.

Gruszkowo-jabłkowy mus szarlotkowy

Ser twarogowy z miodem i orzechami

Ciasto jogurtowo-miodowe z cynamonem

Monika Wolańska

Monika Wolańska

Autorka przepisów kulinarnych i bloga Słodkie Słone

Z wykształcenia jestem inżynierem budownictwa a z zamiłowania „kucharą” - tak określają mnie znajomi. Pasji mam całe mnóstwo! Dobra kuchnia, fotografia, piękne wnętrza i miejsca, podróże…

Ogórki z miodem

Ciasteczka imbirowe z miodem

Pierniczki na miodzie

Ernest Bryll

Ernest Bryll

Autor tekstów

Polski poeta, pisarz, autor tekstów piosenek, dziennikarz, tłumacz i krytyk filmowy. Właściciel strony bryll.pl

Modlitwa - Ernest Bryll