Kurczak w sosie miodowo-musztardowym z nutką chili
Prosty i smaczny kurczak duszony w sosie miodowo musztardowym z dodatkiem papryczki chili :) Ciekawe połączenie słodkiego miodu z ostrą musztardą i pikantną papryczką chili. Moim zdaniem ta trójka pasuje do siebie i daje nam smaczne połączenie smaków.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 1 łyżka oleju,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 1 ostra papryczka chili,
- ok. 1 łyżki soku z limonki,
- 2 łyżki mąki,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, oprószyć solą i pieprzem – usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Zalać bulionem, dodać musztardę i miód oraz posiekaną w drobną kosteczkę papryczkę chili. Dusimy ok. 15 minut.
W 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy 2 łyżki mąki – wlewamy na patelnie i zagęszczamy sos. Dodajemy sok z limonki i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem dusimy ok 5 minut.
Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:
1. Łosoś w musztardzie i miodzie
2. Koktajl z mango i ananasa z mlekiem kokosowym
3. Marchewka z jabłkiem i miodem
4. Udka z kurczaka z ketchupem i miodem
Odwiedź mój blog kulinarny: Kuchnia Krokusia
Liczba wyświetleń artykułu: 4421
Komentarze z forum pszczelarskiego
blondynekkrk 2014-01-19 17:58:24