Portal Pszczelarski

Domowe sposoby wytapiania wosku pszczelego

Na zdjęciu: przetapianie wosku pszczelego w garnku. Źródło zdjęcia: frugallysustainable.com/wp-content/uploads/2013/06/melting-beeswax-and-tallow-660x495.jpg

wosk pszczeli zastosowanie wosku pszczelego wytapianie wosku pszczelego przetapianie wosku pszczelego

Domowe sposoby wytapiania wosku pszczelego

Wytapiać wosk można za pomocą specjalistycznego sprzętu dostępnego w sklepach pszczelarskich. Na szczęście nie jest to jedyna metoda – wystarczy odrobinę pomysłowości i sprzęty domowego użytku, by z powodzeniem wytopić wosk.

Czego potrzebujemy – kotła do prania i prasy parowej. Jest to zestaw stosunkowo tani i nie wymagający zbyt dużych nakładów pracy poza dwukrotnym zanurzeniem ramek. Zanim jednak weźmiemy się do dzieła, dobrze przyjrzyjmy się kotłowi. Jego wewnętrzne ścianki powinny być wykonane z miedzi albo stali szlachetnej. W ostateczności mogą być też ocynkowane lub emaliowane. Natomiast absolutnie niewskazane są pojemniki żelazne – mogą bowiem zabarwic wosk na ciemno lub nawet na czarno. Wyobraźmy sobie świecę w takim mało atrakcyjnym kolorze, a od razu przejdzie nam ochota wytapiania wosku w żelaznym kotle.

Do topienia najlepsza deszczówka
Kolejna kwestia – woda do topienia. W przeciwieństwie do tej używanej w pasiece, niekoniecznie najlepsza będzie czysta woda ze sprawdzonego źródła. Warto wybrać zwykłą deszczówkę – jest uboga w wapń, dzięki czemu jest miękka i nie spowoduje zmydlenia wosku. Wodę w kotle trzeba nagrzać, a następnie umieścić w nim od 20 do 30 plastrów. Woda powinna cały czas się gotować, a my zanurzamy plastry i czekamy (szczególnie w przypadku plastrów starych), aż wylinki larw nasiąkną woda i cały wosk zostanie uwolniony. Pamiętajmy, by w kotle roztapiać tylko tyle wosku, ile jest w stanie pomieścić prasa parowa. To w niej będziemy prasować wosk pod ciśnieniem i w wysokiej temperaturze. Warto pamiętać, by do prasy dodać dużo wody. Przejmie ona wszelkie zanieczyszczenia podczas późniejszego chłodzenia wosku.

Przetapianie wosku
Aby usunąć zanieczyszczenia z wytopionego wosku, trzeba go przetopić i oczyścić. Zarówno płaskie placki, jak i niewielkie sztaby wosku możemy rozpuścić w wodzie deszczowej i wylać z nich bloki o masie od 8 do 10 kg. Podczas wylewania wosku do naczynia, w którym zostanie uformowany, należy przefiltrować go przez zwykłą pończochę rozciągniętą na brzegach naczynia. W ten sposób pozbędziemy się nawet niewielkich zanieczyszczeń, a wosk w naczyniu będzie idealnie gładki i złocisty, pozbawiony wszelkich drobinek.

Chłodzenie i oczyszczanie
Po przetopieniu czas na chłodzenie. Jest ono potrzebne, aby wosk mógł w dalszym ciągu się klarować. Woskowy kloc jest więc najpierw chłodzony, a następnie ponownie czyszczony, tym razem od spodu. Warstwę zabrudzeń kompostuje się lub po prostu wyrzuca, a pozostałe skrawki wykorzystuje się przy kolejnym wytapianiu. Choć przetapianie może wydawać się uciążliwe i pracochłonne, w rzeczywistości jest to jedyny skuteczny sposób, by zapewnić dostateczny sposób oczyszczenia wosku. To szczególnie ważne w przypadku pszczelarzy, którzy zajmują się także wykonywaniem naturalnych, woskowych świec. Wosk do produkcji świec musi być bowiem idealnie oczyszczony. Nawet maleńkie drobinki zanieczyszczeń mogą być problemowe dla kapilarności knotów – sporządzona z zanieczyszczonego wosku świeca będzie paliła się bardzo kiepsko albo wcale. A klient, który kupi taka felerną świeczkę, może zrazić się nie tylko do pszczelarza, ale też do innych produktów z jego pasieki.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 13

Zobacz również:

Do czego wykorzystuje się wosk pszczeli?

Jak wykonać świeczkę z wosku pszczelego?

Pasta do malowania drewna na bazie wosku pszczelego

Jak pszczoły produkują wosk?

Węza pszczela

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 67228

Komentarze z forum pszczelarskiego

blondynekkrk 2016-03-01 18:09:53

Bardzo przydatny artykuł! Dzięki wielkie!



  Współpracują z portalem:

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Zespół Szkolno-Przedszkolny w Łukcie

Partner serwisu

W Zespole Szkolno-Przedszkolnym w Łukcie realizowany jest projekt ekologiczny "Pszczoły Lubię". Projekt jest laureatem konkursu grantowego "Z Kujawskim pomagamy pszczołom". Grant ufundowała firma ZT Kruszwica S.A. Organizatorem konkursu jest Fundacja Nasza Ziemia. Koordynatorkami projektu są Elżbieta Piotrak i Magdalena Palińska.

Pszczoły Lubię. Cz. 1.

Pszczoły Lubię. Cz. 2.

Marta Stachowiak

Marta Stachowiak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga My Sweet Morning

Blogerka kulinarna (celebrate-your-morning.blogspot.com), na co dzień praktykująca słodkie śniadania. Prawdziwa koneserka miodów. Miłośniczka zdrowego i smacznego trybu życia. Swoją artystyczną duszę ujawnia nie tylko na talerzu ale również w rysunku i decoupage'u.

Klasyczna truskawka z miodem

Kiwi w cieście z miodem rzepakowym

Budyniowa owsianka czekoladowa z miodem

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Szaszłyki z marynatą miodową

Celina Habryka

Celina Habryka

Autorka tekstów

Doktorantka w Katedrze Analizy i Oceny Jakości Żywności na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Zajmuje się badaniem właściwości fizykochemicznych miodów.

Podział miodów pitnych

Rodzaje miodu ze względu na pochodzenie