Portal Pszczelarski

Aldehyd benzoesowy w pszczelarstwie

Na zdjęciu: aldehyd benzoesowy. Źródło zdjęcia: ua.all.biz/img/ua/catalog/1217509.jpeg

aldehyd benzoesowy miodobranie płytki nasączane aldehydem benzoesowym podkurzacz

Aldehyd benzoesowy w pszczelarstwie

Aldehyd benzoesowy (benzoaldehyd) to aromatyczna substancja chemiczna, która jest powszechnie wykorzystywana w pasiekach w trakcie miodobrania. Jest bezpieczna i nietoksyczna, ma charakterystyczny migdałowy zapach. Aldehyd benzoesowy jest repelentem (środkiem chemicznym działającym odstraszająco na szkodniki i owady).

Aldehyd benzoesowy przydaje się podczas miodobrania, kiedy trzeba sprawić, by pszczoły zeszły z plastrów. W tym celu nasącza się nim specjalną płytkę (miękką płytę pilśniową), którą następnie należy położyć na nadstawce. Należy pamiętać, aby przy nasączaniu płytki stosować gumowe rękawiczki!

Po ok. 5 minutach pszczoły chętnie schodzą z plastrów i podążają w niższe partie ula. 

Sposób ten jest szczególnie chętnie wykorzystywany w dużych pasiekach, nastawionych przede wszystkim na duże efekty przy jak największej oszczędności czasu. Płytki nasączane aldehydem benzoesowym pełnią niejako role współczesnych podkurzaczy, które ułatwiają wyjęcie ramek z miodem. W przypadku gdy pasieka ma kilkaset rodzin używanie aldehydu benzoesowego nieporównywalnie skraca czas miodobrania. Wystarczy położyć płytkę i czekać na efekty. Można sobie jedynie wyobrazić, jak długo trwałoby miodobranie z tak dużej ilości uli przy wykorzystywaniu tradycyjnego podkurzacza.

Pomimo, że aldehyd benzoesowy jest uważany za skuteczny i bezpieczny, wielu pszczelarzy dość sceptycznie podchodzi do jego stosowania. Szczególnie właściciele niewielkich pasiek wolą miodobranie przeprowadzane tradycyjnymi metodami przy użyciu podkurzacza. Istnieje też teoria, że zbyt długie wystawienie pszczół na działanie aldehydu może spowodować, że ilość i jakość czerwienia matki pszczelej będzie niższa. Wybór należy więc tylko i wyłącznie do pszczelarza.

Opracowano na podstawie:

Serwis pasiekawedrowna.mazowsze.pl

Zobacz również:

Podkurzacz – przyrząd do odymiania pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 11866

Komentarze z forum pszczelarskiego

michal1972 2015-01-03 16:36:22

Trudno się nie zgodzić z tym co jest napisane w artykule. Każdy pszczelarz ma swoje podejście do sprawy i każdy działa na podstawie własnej wiedzy i nabytego doświadczenia. Ci, którzy wykorzystują podkurzacz będą mieli swoją rację.

factis 2015-01-04 18:49:50

Ja akurat nie jestem zwolennikiem aldehydu ponieważ to substancja żrąca - to raz, a dwa - wcale nie taka tania. Podkurzacz jest bardziej naturalny i zdecydowanie tańszy.

marcin 2015-01-05 12:58:03

No i pani Anna idealnie trafiła z tematem ;-)



  Współpracują z portalem:

Magdalena Mendziak

Magdalena Mendziak

Autorka tekstów

Studentka Wydziału Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu Uniwersytetu Zielonogórskiego. Właścicielka małej pasieki w okolicach Zgorzelca. Zawsze uśmiechnięta miłośniczka zwierząt oraz natury. W wolnych chwilach poświęca się wolontariatowi.

Pierniki miodowe na choinkę

Tadeusz Kąkol

Tadeusz Kąkol

Autor tekstów

Emerytowany nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Rolniczych. Obecnie zajmuje się pszczołami (12 uli) i ogrodnictwem (rośliny miododajne) w Grabowcu koło Zamościa.

Miód - produkt pszczeli

Pszczelarz, a kto to taki?

Propolis - produkt pszczeli

Emilia

Emilia

Autorka przepisów kulinarnych oraz bloga Kuchenna Kontrrewolucya

Całkiem świeżo upieczona tak mama, jak blogerka kulinarna. Fascynatka dobrej kuchni i słowiańskiego folkloru.

Sałatka z ogórków w zalewie octowo-miodowej na zimę

Naleśniki ze skórką cytrynową i pyłkiem pszczelim

Pieczone przepiórki miodowo-cynamonowe z kremem z pieczarek