Sfermentowany miód pszczeli

Na zdjęciu: sfermentowany miód. Źródło zdjęcia: kimesapiary.com/images/FermentingHoney.jpg

miód miód pszczeli sfermentowany miód pszczeli fermentacja miodu przyczyny fermentacji miodu przechowywanie miodu miód wrzosowy miód nawłociowy miód rzepakowy właściwości miodu podkarmianie pszczół

Artykuł sprawdził

Michał Piątek

Michał Piątek

Ekspert Portalu Pszczelarskiego

Sfermentowany miód pszczeli

Fermentacja miodu to proces dość powszechny, który zdarza się przede wszystkim naturalnym miodom. Sztuczny miód szybko nie sfermentuje, gdyż może być mocno naszpikowany substancjami dodatkowymi. Fermentacja miodu jest więc w pewnym stopniu dowodem jego naturalności.

Przyczyna fermentacji nie zawsze tkwi w niewłaściwym przechowywaniu miodu. Fermentacja zachodzi przede wszystkim w miodach, które zbierane są wczesną wiosną oraz takich, które są zbierane wyjątkowo późno, na przykład w miodach wrzosowych i nawłociowych. Bardzo często fermentuje, na przykład, miód rzepakowy, który zawiera wyjątkowo dużo aminokwasów i cukru. Jeśli będzie zebrany zbyt szybko i za szybko trafi do słoika, może zacząć rosnąć i wylewać się z pojemnika. Zachowuje się wtedy jak klasyczne ciasto drożdżowe nakarmione pożywką z cukru. Czy jest na to sposób? Przede wszystkim, trzeba przechowywać miód w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej z otwartym wieczkiem, dzięki czemu możliwe będzie odparowanie wody.

Przechowywanie miodu w temperaturze powyżej 20 stopni wpływa na pogorszenie jego właściwości poprzez spowolnienie działania enzymów. Dlatego najlepsza jest niższa o kilka stopni temperatura, nawet jeśli sprzyja to szybszej krystalizacji. 

Fermentacja może zachodzić także wtedy, gdy odwirujemy zbyt wodnisty miód albo gdy wchłonie on wodę ze zbyt wilgotnego powietrza. W ten sposób uaktywniają się drożdże, które zaczynają fermentację. Typowa fermentacja ma miejsce dopiero wtedy, gdy miód jest skrystalizowany. Drożdże zamieniają wtedy słodki przysmak w alkohol albo w ocet, przez co miód bezpowrotnie traci swoje pierwotne właściwości i nie nadaje się do spożycia. Co więcej, wręcz nie powinien być dopuszczony do konsumpcji. Czy trzeba go wyrzucić? Niekoniecznie. Sfermentowany miód można wykorzystać do podkarmiania pszczół, ale najpierw trzeba go podgrzać do temperatury co najmniej 80 stopni. Jest to konieczne, gdyż w takich warunkach dopiero giną komórki drożdży.

Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 126

Zobacz również:

Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy

Refraktometr - urządzenie do badania zawartości wody w miodzie

Miód piekarski w prawie unijnym

Miód i jego rodzaje według prawa unijnego 

Mały chrząszcz ulowy – wielki szkodnik pszczół

X
Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 31554

Komentarze z forum pszczelarskiego

marcin

2015-01-14 19:53:19

Dodam, że w książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej" z przełomu IV i V wieku pojawiła się informacja o tym, w jaki sposób można sprawdzić, czy miód jest zepsuty (w domyśle, czy miód fermentuje). Cytując: "Umieść knot z lampy w miodzie i podpal; jeśli miód jest dobry, będzie się jasno palił."

blondynekkrk

2015-06-29 09:57:58

Wiecie, że zgerowany miód to inaczej skwaśniały miód?:)

www.miody.net

2017-11-11 18:06:06

Miód rzepakowy fermentuje ze względu na wysoką zawartość drożdżaków i złe warunki przechowywania. Powinno się go trzymać w dolnych szafkach albo najlepiej w piwnicy, a nie w górnej szafce obok kuchenki. Pozdrawiamy

Weź udział w dyskusji:

Zaloguj się lub zarejestruj

Miejsce na Twoją reklamę
EL-TER biuro projektowe Kraków
filmowanie wesel, video zaproszenia, podziękowania video dla rodziców Kraków i okolice Miejsce na Twoją reklamę Goldstacja.pl Sklep internetowy Krauz

Kanał na Twitter

Newsletter

Portal Pszczelarski 2013 - ∞ © Wszelkie prawa zastrzeżone

Korzystamy z informacji zapisanych za pomocą cookies. Cookies użytkownik może kontrolować za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.

Olgroup Multimedia Maciej Kupisiewicz

Portal Pszczelarski

Drogi Użytkowniku,

informujemy, że z dniem 03 października 2015 r. Marcin Balana Grupa Balana z siedzibą w Naramie przeniosła całość prowadzonego Portalu PortalPszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER z siedzibą w Narama 214, 32-095 Iwanowice.

Tym samym od 04 października 2015 r. zmienia się administrator Twoich danych osobowych. Jednocześnie podkreślamy, że zmianie nie ulegną zasady ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych, w tym korzystania z Usług świadczonych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl. Szczegółowe informacje nt. wykorzystania danych osobowych znajdziesz w Regulaminie Serwisu PortalPszczelarski.pl.

Przypominamy, że zawsze masz prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania, a także żądania zaprzestania ich przetwarzania i prawo sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych.

W związku z powyższym prosimy Cię o wyrażenie zgody na zmianę Administratora Danych Osobowych poprzez zaakceptowanie poniższych klauzul:
"Wyrażam zgodę na przejście ogółu praw i obowiązków Marcin Balana Grupa Balana wynikających ze świadczenia na moją rzecz Usług w domenie portalpszczelarski.pl na Jacek Balana EL-TER" "Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celach marketingowych."
"Wyrażam zgodę na otrzymywanie na podany adres e-mail informacji handlowej wysłanej przez Jacek Balana EL-TER w imieniu własnym lub na zlecenie jej partnerów."
"Oświadczam, że zapoznałem się i akceptuję treść Regulaminu Konta oraz wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Jacek Balana EL-TER w celu realizacji zamawianych usług."
"Akceptuję Regulamin Konta oraz Regulamin Serwisu PortalPszczelarski.pl i zobowiązuję się do ich przestrzegania."

Jeżeli potrzebujesz czasu na zastanowienie zapoznaj się z poniższą informacją, w terminie 30 dni od wyświetlenia tego komunikatu możesz zrezygnować z korzystania z Usługi realizowanych w ramach Portalu PortalPszczelarski.pl poprzez usunięcie konta. Pamiętaj jednak, że brak reakcji w powyższym terminie będzie równoznaczny z wyrażeniem zgody na wyżej wymienione zmiany.

W przypadku kliknięcia "Rezygnuję z posiadania konta" Twoje konto (a z nim dane osobowe) zostanie usunięte do 24 godzin od momentu przyjęcia zgłoszenia.