Sfermentowany miód pszczeli

Na zdjęciu: sfermentowany miód. Źródło zdjęcia: kimesapiary.com/images/FermentingHoney.jpg
Sfermentowany miód pszczeli
Fermentacja miodu to proces dość powszechny, który zdarza się przede wszystkim naturalnym miodom. Sztuczny miód szybko nie sfermentuje, gdyż może być mocno naszpikowany substancjami dodatkowymi. Fermentacja miodu jest więc w pewnym stopniu dowodem jego naturalności.
Przyczyna fermentacji nie zawsze tkwi w niewłaściwym przechowywaniu miodu. Fermentacja zachodzi przede wszystkim w miodach, które zbierane są wczesną wiosną oraz takich, które są zbierane wyjątkowo późno, na przykład w miodach wrzosowych i nawłociowych. Bardzo często fermentuje, na przykład, miód rzepakowy, który zawiera wyjątkowo dużo aminokwasów i cukru. Jeśli będzie zebrany zbyt szybko i za szybko trafi do słoika, może zacząć rosnąć i wylewać się z pojemnika. Zachowuje się wtedy jak klasyczne ciasto drożdżowe nakarmione pożywką z cukru. Czy jest na to sposób? Przede wszystkim, trzeba przechowywać miód w suchym i chłodnym miejscu, najlepiej z otwartym wieczkiem, dzięki czemu możliwe będzie odparowanie wody.
Przechowywanie miodu w temperaturze powyżej 20 stopni wpływa na pogorszenie jego właściwości poprzez spowolnienie działania enzymów. Dlatego najlepsza jest niższa o kilka stopni temperatura, nawet jeśli sprzyja to szybszej krystalizacji.
Fermentacja może zachodzić także wtedy, gdy odwirujemy zbyt wodnisty miód albo gdy wchłonie on wodę ze zbyt wilgotnego powietrza. W ten sposób uaktywniają się drożdże, które zaczynają fermentację. Typowa fermentacja ma miejsce dopiero wtedy, gdy miód jest skrystalizowany. Drożdże zamieniają wtedy słodki przysmak w alkohol albo w ocet, przez co miód bezpowrotnie traci swoje pierwotne właściwości i nie nadaje się do spożycia. Co więcej, wręcz nie powinien być dopuszczony do konsumpcji. Czy trzeba go wyrzucić? Niekoniecznie. Sfermentowany miód można wykorzystać do podkarmiania pszczół, ale najpierw trzeba go podgrzać do temperatury co najmniej 80 stopni. Jest to konieczne, gdyż w takich warunkach dopiero giną komórki drożdży.
Opracowano na podstawie:
Werner Gekeler, Pszczoły. Poradnik hodowcy, Wydawnictwo RM, Warszawa 2014, s. 126
Zobacz również:
Sfermentowany miód rzepakowy i wrzosowy
Refraktometr - urządzenie do badania zawartości wody w miodzie
Miód piekarski w prawie unijnym
Miód i jego rodzaje według prawa unijnego
Mały chrząszcz ulowy – wielki szkodnik pszczół
Liczba wyświetleń artykułu: 82727
Komentarze z forum pszczelarskiego
marcin 2015-01-14 19:53:19
blondynekkrk 2015-06-29 09:57:58
www.miody.net 2017-11-11 18:06:06

Nagroda Gucia za uratowanie pszczoły w gdyńskim trolejbusie 2022
Bohater nie zawsze nosi pelerynę Jakub Wojas

Jakość miodu - analiza pyłkowa
Na czym polega analiza pyłkowa miodu? Agata Koń-Ulman

Komisja Europejska przymierza się do zmian w dyrektywie miodowej 2021
Trzeba lepiej oznaczać informacje o kraju pochodzenia miodu Jakub Wojas

Słoiki na miód - słodka zawartość, szklane opakowanie
Słoiki na miód od M.M Opakowania Szklane M.M Opakowania Szklane

Pierwsze miodobranie w krośnieńskiej miejskiej pasiece 2021
Choć małe zbiory to miód wyborny Jakub Wojas

Ponad 200 litrów miodu z pasieki miejskiej w Gdyni 2021
Podsumowanie sezonu miejskiej pasieki na dachu gdańskiego urzędu Jakub Wojas

Niedobory miodu w Grecji i we Francji 2021
Mało miodu we Francji i Grecji w 2021 roku Jakub Wojas
