Portal Pszczelarski

Ciasto z mąką z czarnego ryżu

Na zdjęciu ciasto z mąką z czarnego ryżu z miodem. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód ciasto z mąką z czarnego ryżu ciasto z mąką z czarnego ryżu z miodem ciasto z miodem

Będąc w sklepie z żywnością orientalną, kupiłam kilka różnych mąk, wśród których znalazła się lekko fioletowa, miałka mąka z czarnego, kleistego ryżu. Tę odmianę ryżu uprawia się głównie w Indonezji, Tajlandii i Chinach. Mieszkańcy Państwa Środka wyrabiają z niego makaron. W kuchni indonezyjskiej i tajskiej najczęściej stanowi on jeden ze składników deserów. Zaczęłam od ciasta. Na pierwszy front poszło połączenie fioletowej mąki ze słowiańską, miodową nutą i wyszedł delikatny miodowy, ciemny placek.

Składniki na ciasto z mąką z czarnego, kleistego ryżu:
-
100 g mąki z czarnego, kleistego ryżu,
- 80 g mąki pszennej,
- 100 g masła,
- 100 g miodu,
- 4 jajka,
- szczypta soli.

Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy, dodając szczyptę soli.

Rozpuszczamy masło w misce i gdy jest już płynne, dolewamy miód.

Następnie dodajemy do tej masy żółtka i ponownie mieszamy.

Później powoli dosypujemy przesiane przez sito mąki z czarnego ryżu oraz pszenną, a na sam koniec ubite białka.

Mieszamy, aż ciasto będzie gładkie i bez grudek, po czym przelewamy do formy. Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

2. Miodowe ciasto z sezamową bezą

3. Ciasteczka lekko miodowe

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Pierniczki świąteczne z miodem

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3232

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Paulina Jamrozik

Paulina Jamrozik

Autorka tekstów oraz właścicielka Medis-online.pl

Założycielka Gabinetu Dietetycznego MEDIS. Na co dzień pomaga trwale zmienić nawyki żywieniowe swoim pacjentom. Pokazuje jak pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawić samopoczucie, samoocenę, a przede wszystkim zdrowie.

Domowy sposób na wzmocnienie odporności

Łukasz Zabłocki

Łukasz Zabłocki

Autor tekstów

Właściciel dużego gospodarstwa pasiecznego w południowo-zachodniej Polsce.

Wpływ ciepłej zimy na rodziny pszczele

Stefan Jerzy Siudalski

Stefan Jerzy Siudalski

Autor artykułów

Kłodzczanin z urodzenia, obecnie mieszkaniec Warszawy. Osoba posiadające doświadczenie w różnych dziedzinach, w tym: w pszczelarstwie, poszukiwaniu wody, ochronie mienia. Emerytowany redaktor naczelny pisma Ochrona mienia, wykładowca w dziedzinie technicznej ochrony mienia oraz kierownik pracowni projektowania i produkcji aparatury naukowej.

Cztery pory roku czyli piosenka o Rębkowie