Portal Pszczelarski

Miodowe ciasto z sezamową bezą

Na zdjęciu miodowe ciasto z sezamową bezą. Autorka zdjęcia: Magdalena Tomaszewska-Bolałek Źródło zdjęcia: Kuchniokracja

przepis z miodem miód miodowe ciasto z sezamową bezą ciasto z sezamową bezą i miodem ciasto z miodem

Dziś przepis na przepyszne miodowe ciasto z kruchą sezamową bezą. Świetnie pasuje do ciepłej herbaty z cytryną.

Przepis na pyszne miodowe ciasto z sezamową bezą:

Składniki na bezę:
-
125 g cukru,
- 2 białka,
- dwie łyżki tahini (pasta sezamowa).

Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem. Na koniec dodajemy tahini i dokładnie mieszamy (masa jest bardzo płynna). Całość wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na 40 minut do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni. Po ostygnięciu kruszymy bezę na kawałki.

Składniki na ciasto:
-
220 g mąki,
- 135 g miodu,
- 100 g masła,
- 4 jajka,
- płaska łyżeczka sody.

Wykonanie:
Do miski wrzucamy masło w temperaturze pokojowej, jajka oraz miód, po czym dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostygnięciu ciasto smarujemy miodem i posypujemy pokruszoną bezą.

Zobacz moje pozostałe przepisy opublikowane na Portalu Pszczelarskim:

1. Figi z jogurtem bałkańskim i pistacjami

2. Ciasto z mąką z czarnego ryżu

3. Ciasteczka lekko miodowe

4. Żurawina z miodem i wanilią

5. Pierniczki świąteczne z miodem

 

Odwiedź również mój blog: Kuchniokracja

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Magdalena Tomaszewska-Bolałek

Autorka przepisów kulinarnych i bloga kuchniokracja.hanami.pl

Japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" i "Japońskie słodycze" (książka nominowana w 3 kategoriach do Gourmand World Cookbook Awards). Zajmuje się prowadzeniem warsztatów kulinarnych, a także spotkań z zakresu historii jedzenia, trendów kulinarnych i percepcji smaku.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 3558

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Miodobranie - krok po kroku

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Luiza Dawidowicz

Luiza Dawidowicz

Autorka publikacji

Doktorantka na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Absolwentka kierunków: ochrona środowiska na UAM w Poznaniu oraz ogrodnictwo na UP w Poznaniu. Interesuje się projektowaniem ogrodów, urządzaniem i pielęgnacją zieleni, a także rewitalizacją zdegradowanych obszarów. W swoim działaniu łączy wiedzę zdobytą na obu kierunkach studiów z zamiłowaniem artystycznym oraz florystycznym. Uwielbia rośliny, zwierzęta, pracę w ogrodzie, podróże bliskie i dalekie. Działa w Stowarzyszeniu Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Poznaniu, w którym pełni funkcję wiceprezesa Sekcji Florystycznej.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 3.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 2.

Murarka ogrodowa (Osmia rufa L.). Cz. 1.

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła

Pasieka Syta Pszczoła to marka pod którą prowadzi swoją pasiekę doświadczony pszczelarz - Michał Wawszczak. Kontakt dla Klientów i mediów: 794 666 570

Miód wędzony - powstanie, proces wędzenia, przeznaczenie

Monika Czyżewska

Monika Czyżewska

Tęsknota za zdrowym, prostym, jakościowym życiem blisko natury, wolnym od chemii zaprowadziła mnie do momentu w życiu, kiedy zaczęłam wypiekać domowe chleby, przygotowywać przetwory no i... domowe kosmetyki. Na moim blogu www.naturalnie-ze-naturalnie.blogspot.com dzielę się z pomysłami na mydła naturalne ręcznie robione i nie tylko. Mam nadzieję, że tak jak ja zmienicie swoje postrzeganie pielęgnacji i zdrowia i stanie się to Waszym stylem życia.