Portal Pszczelarski

Oznaki zatrucia pszczół Cz. 2.

Na zdjęciu: zatrute pszczoły na ręce. Źródło zdjęcia: d14vy9ftykiink.cloudfront.net/a/img/dead-bees-in-hand-benny-kennedy.jpg

zatrucie pszczół oznaki zatrucia pszczół rodzaje zatruć pszczół objawy zatrucia pszczół przyczyny zatrucia pszczół środki ochrony roślin rośliny trujące tojad knieć błotna kasztanowiec choroba majowa pszczoły karmicielki czerw rozstrzelony czerw

Szkodliwy pyłek roślin trujących
Środki ochrony roślin to nie jedyne przyczyny zatrucia pszczół. Inne przyczyny to rośliny trujące, które są stałym elementem każdego zbiorowiska roślinnego. Pszczoły na łące zbierają pyłek ze wszystkich roślin, nie są bowiem w stanie rozpoznać, która z nich może być dla niej trująca. Zatrucia pyłkiem nie są jednak zbyt częste – pojawiają się przede wszystkim wtedy, gdy dana roślina trująca dominuje na danym terenie.

Jakie rośliny mogą być przyczyną zatruć? Przede wszystkim tojad, a także rośliny z rodziny jaskrowatych, knieć błotna (popularny kaczeniec) oraz kasztanowce (zwyczajny, drobnokwiatowy i czerwony). Zatrucia pułkiem takich roślin zdarzają się przede wszystkim wiosną i nazywane są chorobą majową. Pszczoły w okresie wiosennym muszą zbierać duże ilości pyłku, które potrzebne są karmicielkom do wytwarzania mleczka pszczelego. Do powstania mleczka potrzebna jest też woda – gdy pszczoły nie mają do niej wystarczającego dostępu, ich przewody pokarmowe się blokują, a toksyny ze strawionego pyłku zaczynają niszczyć och organizm.

Objawy zatrucia pyłkiem
Objawy zatrucia pyłkiem są dość charakterystyczne – rodzina pszczela jest osłabiona i widać wyraźnie zmniejszenie liczby pszczół. Zatrute robotnice tracą zdolność latania. Zamiast tego pełzają po ziemi, drżą im skrzydełka, a ich odwłoki są nienaturalnie rozdęte. Pojawia się też czerw rozstrzelony, a młode, wygryzające się pszczoły są zdeformowane [3].

Opracowano na podstawie:
1. Stanisław Dubiel, Chemiczne opryski a zatrucia pszczół, „Lubuskie Aktualności Rolnicze”, 2005, nr 5, s. 11
2. Joanna Klepacz-Baniak, Nie zapominajmy o pszczołach, „Informator Sadowniczy” 2012, nr 5, s. 24
3. Lucyna Palicka, Zatrucia pszczół pyłem kwiatowym, www.wodr.poznan.pl, 7.10.2014

Zobacz również:

Oznaki zatrucia pszczół Cz. 1.

Przeciwdziałanie zatruciu pszczół

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół

Przyczyny ginięcia pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 6009

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Agata Kurzajak

Agata Kurzajak

Autorka przepisów kulinarnych i bloga ziarenkapieprzu.com.pl

Ukończyła filologię polską i podyplomowe studia z zakresu doradztwa zawodowego na UAM w Poznaniu. Doradca zawodowy i trener. Jej największą pasją jest gotowanie. Uwielbia łączyć różne smaki i odkrywać nowe przyprawy. Miłośniczka zwierząt, filmów dokumentalnych oraz herbaty z miodem i cytryną.

Zielona sałata z dressingiem miodowo-musztardowym

Skrzydełka z miodem i chili

Wiosenna sałata ze szpinakiem i winegretem czosnkowo-miodowym

Tadeusz Kaczkowski

Tadeusz Kaczkowski

Autor artykułów

Urodziłem się na Podolu. Jestem synem pszczelarza. Prowadzę własną pasiekę od 60 lat.

Trutowienie matek pszczelich

Bogdan Piekarz

Bogdan Piekarz

Autor tekstów

Pszczelarz z przeszło 70-letnim doświadczeniem. Autor licznych publikacji w branżowych czasopismach. Członek Rejonowego Koła Pszczelarzy nr 2 w Łodzi.

Główny przegląd wiosenny rodzin pszczelich

Miodobranie - krok po kroku