Portal Pszczelarski

Oznaki zatrucia pszczół Cz. 2.

Na zdjęciu: zatrute pszczoły na ręce. Źródło zdjęcia: d14vy9ftykiink.cloudfront.net/a/img/dead-bees-in-hand-benny-kennedy.jpg

zatrucie pszczół oznaki zatrucia pszczół rodzaje zatruć pszczół objawy zatrucia pszczół przyczyny zatrucia pszczół środki ochrony roślin rośliny trujące tojad knieć błotna kasztanowiec choroba majowa pszczoły karmicielki czerw rozstrzelony czerw

Szkodliwy pyłek roślin trujących
Środki ochrony roślin to nie jedyne przyczyny zatrucia pszczół. Inne przyczyny to rośliny trujące, które są stałym elementem każdego zbiorowiska roślinnego. Pszczoły na łące zbierają pyłek ze wszystkich roślin, nie są bowiem w stanie rozpoznać, która z nich może być dla niej trująca. Zatrucia pyłkiem nie są jednak zbyt częste – pojawiają się przede wszystkim wtedy, gdy dana roślina trująca dominuje na danym terenie.

Jakie rośliny mogą być przyczyną zatruć? Przede wszystkim tojad, a także rośliny z rodziny jaskrowatych, knieć błotna (popularny kaczeniec) oraz kasztanowce (zwyczajny, drobnokwiatowy i czerwony). Zatrucia pułkiem takich roślin zdarzają się przede wszystkim wiosną i nazywane są chorobą majową. Pszczoły w okresie wiosennym muszą zbierać duże ilości pyłku, które potrzebne są karmicielkom do wytwarzania mleczka pszczelego. Do powstania mleczka potrzebna jest też woda – gdy pszczoły nie mają do niej wystarczającego dostępu, ich przewody pokarmowe się blokują, a toksyny ze strawionego pyłku zaczynają niszczyć och organizm.

Objawy zatrucia pyłkiem
Objawy zatrucia pyłkiem są dość charakterystyczne – rodzina pszczela jest osłabiona i widać wyraźnie zmniejszenie liczby pszczół. Zatrute robotnice tracą zdolność latania. Zamiast tego pełzają po ziemi, drżą im skrzydełka, a ich odwłoki są nienaturalnie rozdęte. Pojawia się też czerw rozstrzelony, a młode, wygryzające się pszczoły są zdeformowane [3].

Opracowano na podstawie:
1. Stanisław Dubiel, Chemiczne opryski a zatrucia pszczół, „Lubuskie Aktualności Rolnicze”, 2005, nr 5, s. 11
2. Joanna Klepacz-Baniak, Nie zapominajmy o pszczołach, „Informator Sadowniczy” 2012, nr 5, s. 24
3. Lucyna Palicka, Zatrucia pszczół pyłem kwiatowym, www.wodr.poznan.pl, 7.10.2014

Zobacz również:

Oznaki zatrucia pszczół Cz. 1.

Przeciwdziałanie zatruciu pszczół

Postępowanie pszczelarza w przypadku zatrucia pszczół

Przyczyny ginięcia pszczół

Anna Celińska

Anna Celińska

Autorka tekstów

Dziennikarz z wykształcenia, zawodu i pasji. Żaden temat nie jest jej obcy, a pszczoły z artykułu na artykuł uwielbia coraz bardziej. Na PortalPszczelarski.pl wrzuca teksty według najważniejszego klucza – informować, radzić, wyjaśniać to, co ważne dla Was. Bo bez czytelnika nie miałoby sensu pisanie.

Zobacz wszystkie artykuły tego autora



Liczba wyświetleń artykułu: 7060

Komentarze z forum pszczelarskiego

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu. Bądź pierwszy i weź udział w dyskusji!




  Współpracują z portalem:

Kuba

Kuba

Autor przepisów i bloga Kuba w kuchni (z małą pomocą Mamy)

Jeden z najmłodszych kucharzy w Polsce. Ma 5 lat. Bardzo lubi pływać, śpiewać, czytać i rysować.

Babeczki orzechowo-bananowe z polewą miodową

Daniel Borak

Daniel Borak

Autor tekstów

Właściciel gospodarstwa pasiecznego Ślężańskie Miody i serwisu partnerskiego www.slezanskiemiody.pl

Projekt Bzykająca Przyczepka

VIII Agroturystyczne Święto Wina i Miodu Pitnego na Zamku Grodziec - relacja z wydarzenia

Projekt Bzykająca Przyczepka Edukuje

Karolina Wronowska

Karolina Wronowska

Studentka biologii stosowanej na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie. Prowadzi badania na temat profilaktyki i zwalczania warrozy u pszczoły miodnej.

Zapobieganie i zwalczanie inwazji Varroa sp. u pszczoły miodnej

Pszczoła miodna. Klasyfikacja, występowanie i ewolucja

Metody oceny stopnia inwazji Varroa destructor

Magdalena

Magdalena

Autorka przepisów kulinarnych i bloga nadpaleniskiem.blogspot.com

Dorastając w babcinej kuchni, nauczyłam się, że najlepsza kuchnia to polska kuchnia i to ją uwielbiam najbardziej. "Chwilowo" udomowiona mama na pełen etat, chwytająca życie za rogi, nie bojąca się wyzwań w żadnej sferze. Z pasji: kucharka i smakoszka, z wykształcenia: geograf.

Nalewka jaśminowa z miodem

Majowy miodek z mniszka lekarskiego

Bigos staropolski na winie z miodem